Povestea Coanei Mița Biciclista, femeia care s-a iubit cu trei regi, printre care și Ferdinand

Mulți i-au pomenit numele în diverse situații, dar puțini știu că Miţa Biciclista chiar a existat și a fost prima femeie care s-a plimbat pe bicicletă în Bucureşti.

Auzim des expresia „Mița Biciclista”. Acest nume vine de la una dintre cele mai extravagante personaje ale României interbelice. S-a iubit cu 3 regi: Ferdinand al României, Leopold al Belgiei și Manuel al Portugaliei – care a cerut-o și de nevastă, dar ea a refuzat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Maria Mihăescu pe numele ei – Mița a fost prima femeie din România care a mers cu bicicleta, lucru care îi șoca pe bărbați. Era curtezana de lux, școlită în străinătate în arta amorului.

Avea o casa ca un palat, trăsură, mașină coupe și servitori din Polonia. Mânca doar la Athenee Palace. Printe amanții ei au mai fost Nicolae Grigorescu sau Octavian Goga, informează alephnews.ro.

Casa impozantă de lângă Biserica Amzei din capitală, care adăpostea până de curând zeci de cerşetori, a fost cândva a celebrei Miţa Biciclista, frumoasa curtezană care a reuşit să fure inimile a sute de bărbaţi cu stare din Bucureştiul interbelic.

”Miţa Biciclista”, ”Napoleon” sau ”Lia Magazia” sunt câteva dintre prostituatele renumite ce-şi petreceau vremea pe străzile aglomerate şi pline de magazine scumpe ale Micului Paris.

Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, povesteşte istoricul Neagu Djuvara, în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.

„Porecla de ”Mița Biciclista” vine de la un jurnalist, un anume Ranetti, care era îndrăgostit de ea, prima femeie din România care s-a plimbat pe bicicletă îmbrăcată în pantaloni, lucru care a stârnit o reacţie foarte puternică într-o ţară încă destul de conservatoare.”, a explicat Ionuț Marcul, lector Fundaţia Calea Victoriei.

Între cele două veacuri, bicicleta era încă o raritate, iar Miţa a fost prima femeie ce pedala pe marile străzi ale Capitalei. Era o femeie frumoasă, nu prea înaltă, cam de un metru şaizeci, cu părul blond tuns scurt şi cu ochii verzi-albaştri.

Ccurtată de bărbaţi celebri precum Nicolae Grigorescu, Octavian Goga şi chiar de Regele Ferdinand despre care se vorbea că i-ar fi făcut cadou casa care se află şi astăzi în apropiere de Piaţa Amzei şi care îi poartă şi numele.

Comunistii i-au confiscat casa si Mita Biciclista a murit in saracie, la 83 de ani. Recent, proprietatea a fost scoasă la vânzare pentru 6 milioane de euro. Interiorul este in proces de restaurare.

În casa Coanei Mița a locuit și scriitorul Neagu Djuvara – a și scris despre asta. „Mi-aduc aminte că odată eram bolnav, în pat, în această oribilă odaie din casa Miţei… Am făcut toate bolile copilăriei, scarlatină, pojar, de toate”, spunea Neagu Djuvara.

Prin anul 1927, în ţară erau în jur de 12.000 de femei care practicau prostituţia. Toată ziua stăteau zâmbind în faţa magazinelor şi hotelurilor de lux de pe marile bulevarde ale Bucureştiului în aşteptarea clienţilor.

La sfârşitul secolului al XIX-lea li se spunea „mititică”, „leliţă”, „taliancă” ori „vino’ncoa”. Mai târziu, prin perioada interbelică, aceste fete se numeau grizete sau podărese, conform historia.ro.

PUBLICITATE