Populația planetei a ajuns astăzi, 15 noiembrie, la 8 miliarde

15 noiembrie 2022 – aceasta este ziua în care planeta noastră schimbă prefixul și vom ajunge să fim 8 miliarde de suflete. Practic, în doar 200 de ani am ajuns de la un miliard la șapte miliarde, iar acum ne pregătim de o nouă aniversare. – notează MESAJUL.ro

Estimările inițiale spuneau că vom ajunge la această cifră abia în 2025 și iată că am atins acest prag cu trei ani mai repede.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ultima „aniversare” a fost acum 11 ani, pe 31 octombrie 2011, atunci când s-a născut locuitorul cu numărul 7 miliarde, o fetiță din Filipine.

Următorul prag, de 9 miliarde, ar trebui să fie atins peste 15 ani, adică am putea vorbi de o încetinire a creșterii numărului de pământeni.

Este „o oportunitate de a ne sărbători diversitatea”, a declarat șeful ONU, cu precizarea că trebuie să fim atenți pentru că, în același timp, resursele planetei se împuținează.

Totodată, se accentuează și inegalitățile de pe glob. Dacă europenii și americanii îmbătrânesc, africanii și asiaticii, în special indienii, ajung la populații record.

200.000 de ani. De atât a fost nevoie pentru ca populația lumii să ajungă la un miliard de locuitori.

În 1804 s-a născut pământeanul cu numărul 1 miliard. Revoluția industrială, dar și creșterea calității sistemului medical au făcut ca 80 de ani mai târziu, în 1927, populația globului să se dubleze. Și, de aici încolo, am fost tot mai mulți, într-un ritm susținut.

Experții care prevăd că populația va atinge 8 miliarde de locuitori până la 15 noiembrie au afirmat deja că ar putea exista o creștere uluitoare de 1,5 miliarde de locuitori în doar trei decenii de acum încolo.

Aceiași experți au concluzionat că va exista, de asemenea, o creștere a speranței de viață a celor de pe Pământ, cu o speranță medie de viață de 77,2 ani până în anul 2050.

În raport se fac proiecții pentru anii de referință ai populației, cu o cifră uriașă de 9,7 miliarde de locuitori prognozată până în 2050 și 10,4 miliarde până la începutul noului mileniu.

Dar „scăderea mortalității” a făcut ca numărul populației să mai crească puțin, în timp ce „creșterea populației continuă atât timp cât fertilitatea rămâne la niveluri ridicate”.

Unul din site-urile care contorizează populația planetei poate fiaccesat aici.

PUBLICITATE