Polițiștii români, exemplu de integritate și corectitudine conform DGA

Polițiștii români sunt un exemplu de integritate și corectitudine, conform testelor de integritate la care au fost supuși angajații Ministerul Afacerilor Interne în 2019.

Inspectorii Direcției Generale Anticorupție au vrut să verifice cum reacționează polițiștii atunci când sunt puși în situația de a-și lăsa onoarea la o parte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din 117 angajaţi din Ministerul Afacerilor Interne care au fost supuşi acestor teste de integritate profesională, în anul 2019, doar 3 au picat, se arată în bilanţul activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) pe anul 2019

Testul de integritate constituie o metodă de prevenire a corupţiei care oferă, pe de o parte, posibilitatea evidențierii comportamentelor conforme ale persoanelor testate și, pe de altă parte, crearea premiselor valorificării datelor obţinute în cadrul cercetării penale, în situaţia unor teste cu rezultat negativ.

În anul 2019 s-au efectuat 117 de teste de integritate profesională – 112 cu rezultat pozitiv (lucrătorii MAI testaţi au dat dovadă de integritate), 3 cu rezultat negativ, respectiv 2 situații în care au rezultat indicii de abateri disciplinare/încălcări ale deontologiei profesionale.

Este de subliniat că testele negative înregistrează o scădere de 73% față de intervalul similar precedent, ca rezultat direct al consolidării gradului de integritate la nivelul lucrătorilor MAI.

În situaţia testelor de integritate cu rezultat negativ au fost sesizate structurile de parchet pentru a dispune cu privire la oportunitatea efectuării de acte procedurale penale, în scopul probării activităţii infracţionale.

PUBLICITATE