În primul trimestru al anului 2016, polițiștii nemțeni au confiscat circa 3200 mc de material lemnos, în valoare de 980.000 de lei
Polițiștii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, cât și polițiștii de ordine publică au acționat permanent pentru constatarea și sancționarea faptelor ilegale la regimului silvic. Astfel, în primul trimestru al acestui an au fost executate 112 de controale, fiind verificate 60 de obiective, dintre care 24 instalații de debitat lemnul, 6 exploatări forestiere, 7 depozite, 10 piețe/târguri și 501mijloace de transport.
Polițiștii au constatat 171 de infracțiuni silvice și au fost aplicat 272 de sancțiuni contravenționale, majoritatea fiind aplicate pentru “transportul materialelor lemnoase fără avize de însoțire ori fără documente comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulația materialelor lemnoase în vigoare”, în valoare de circa 229000 lei.
În urma acțiunilor desfășurate a fost recuperată și confiscată cantitatea de aproximativ 3258 mc de material lemnos, reprezentând 232 mc. cherestea, 2810 mc. lemn de lucru și 216 mc. lemn de foc, în valoare totală de 980000 lei.
Totodată polițiștii au indisponibilizat trei autovehicule care au fost folosite la transportul ilegal de material lemnos, conform art. 25 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
Exemplu:
În ziua de 24.05.2016, în jurul orei 18.30, polițiștii Postului de Politie Pipirig au fost sesizați prin SNUAU 112, despre faptul că pe raza comunei Pipirig, pe DN 15B, se află staţionată o autoutilitară, încărcată cu material lemnos.
Imediat la faţa locului s-a deplasat o patrulă de poliție din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Târgu Neamţ, constatându-se că cele sesizate se confirmă. Autoutilitara încărcată cu material lemnos era staţionată pe marginea DN 15 B, în apropierea ei fiind identificat și conducătorul auto, un tânăr de 23 de ani, din localitate. Acesta a înmânat polițiștilor documentele autoutilitarei cât şi cele privind provenienţa materialului lemnos, ocazie cu care s-a stabilit că pe avizul de însoțire nu era trecută data şi nici codul unic.
În consecință conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2000 lei, iar cantitatea de 4,21 mc de lemn a fost confiscată, fiind predată în custodia Ocolului Silvic Pipirig. Polițiștii au dispus inclusiv indisponibilizarea autoutilitarei, conform art. 25 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
Reamintim faptul că „Wood Tracking”, este denumirea noului sistem informatic prin care se monitorizează transporturile de masă lemnoasă din pădure, folosit de legiuitor în lupta pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori.
Începând din data de 8 octombrie 2014 este obligatorie înscrierea pe avizul de însoțire a codului unic, a datei, orei, minutului și secundei emiterii codului; acest cod fiind generat online de către aplicațiile existente.
Comunicat Poliția Neamț