Polițiștii nemțeni, acțiuni în rândul pietonilor și bicicliștilor (VIDEO)

La data de 16 noiembrie, polițiștii rutieri au acționat în județul Neamț pe linia prevenirii și combaterii abaterilor comise de bicicliști.

Pe timpul desfășurării acțiunii, polițiștii au aplicat 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 3.000 de lei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Acțiunea a avut drept scop informarea bicicliștilor cu privire la conduita preventivă pe care trebuie să o adopte pentru a nu fi implicați în  accidente rutiere.

La data de 17 noiembrie polițiștii nemțeni, au desfăşurat activităţi pe linia prevenirii şi combaterii accidentelor rutiere pe fondul neacordării priorităţii de trecere pietonilor dar şi pe linia disciplinării pietonilor.

Indiferent că suntem pietoni sau conducători auto trebuie să manifestăm o atenţie sporită cu privire la respectarea legislaţiei în permanenţă şi nu doar prin raportare la eventualele sancţiuni pe care le putem primi din partea poliţiştilor.

Pe timpul desfășurării acțiunii, polițiștii au aplicat 6 sancțiuni contravenționale, pentru neacordarea de priortate pietonilor, în valoare de aproximativ 5.000 de lei. Mai important decât aceste sancţiuni este viaţa noastră şi a celor dragi.

Polițiștii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate, după o asigurare temeinică din ambele părţi.

În lipsa indicatoarelor rutiere chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate!

Pe trecerea de pietoni este recomandat să nu se folosească telefonul mobil sau alte dispozitive care ne pot diminua atenția.

Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă.

Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului.

Șoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza:

-la apropierea de trecerea pentru pietoni, în zona instituţiilor de învăţământ, la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun sau unde observă un flux mare de pietoni astfel încât să poată opri şi acorda prioritate;

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 60 zile, riscând şi o sancțiune contravențională de 6 – 8 puncte amendă.

De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancțiuni contravenționale de 2 – 3 puncte amendă.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.

– Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

– Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.

– Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

PUBLICITATE