Polițist din Neamț, trimis în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului S. I.-A., la data faptei inspector de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Biroul de Investigare a Criminalității în Mediul de Afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada mai – septembrie 2021, inculpatul S. I.-A. împreună cu alte persoane, ar fi administrat în fapt o societate comercială și ar fi efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu calitatea sa de ofițer de poliție judiciară, incompatibilitate prevăzută de art. 45 alin. 1 lit. a din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului și art. 10 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.

Astfel, în această perioadă, societatea comercială respectivă a început edificarea unui bloc de locuințe în Târgu Neamț și a încheiat cinci antecontracte de vânzare cumpărare cu privire la apartamentele ce urmau a fi construite.

Concret, demersurile inculpatului Stoica Ionică – Alin, în calitate de administrator de fapt ar fi constat, printre altele, în:
– ar fi negociat în mod direct cu reprezentanții mai multor societăți comerciale, acțiuni ce au avut ca urmare încheierea de către societate, prin reprezentantul societății, a contractelor de lucrări și de dirigenție de șantier;
– ar fi stabilit împreună cu reprezentantul societății necesarul de materiale, furnizorii și prețul de achiziție;
– ar fi stabilit împreună cu celelalte persoane prețul de vânzare al apartamentelor și spațiilor comerciale ce urmau a fi construite și ar fi participat la negocieri cu posibili cumpărători.

În perioada susmenționată, societatea comercială respectivă a efectuat plăți, atât în numerar cât și prin operațiuni bancare, în valoare totală de 635.317 lei către furnizori și a încheiat cinci antecontracte de vânzare cumpărare în valoare totală de 187.500 de euro din care a încasat în contul bancar cu titlu de avans echivalentul în lei a 50.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.

PUBLICITATE