Poliția Neamț, mesaj inedit de Crăciun

Crăciunul este sărbătoarea speranței, a iubirii de aproape și a familiei. În acest context, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț vin alături de dumneavoastră cu cele mai alese gânduri.

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie și emoție, presărate cu tradiții și colinde.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În această perioadă toată lumea este cuprinsă de spiritul festiv, entuziasm, recunoștință și de magia Crăciunului.

Să fim solidari cu cei în nevoie, să ajutăm și să iubim!

În acest an, polițiștii au ales să vă transmită gândurile lor într-un mod inedit.

Astfel, cu complicitatea polițiștilor din cadrul structurilor de rutieră, ordine publică, prevenire, investigații criminale și a luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, un brăduț format din autospeciale a prins viață, luminând în roșu și albastru, Crăciunul ce sta să se aștearnă.

Totodată, în mijlocul activităților de zi cu zi, polițiștii au gândit mesaje de sărbătoare, pe care vi le transmitem cu drag.

RECOMANDĂRI PREVENTIVE PENTRU SĂRBĂTORI ÎN SIGURANȚĂ

În prag de sărbători, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț oferă cetăţenilor câteva recomandări cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru a nu deveni victime ale infractorilor.

Forfota și aglomerația din complexele comerciale în preajma Crăciunului, oferă multe oportunități pentru infractori, care încearcă să atenteze la bunurile personale sau să comită alte fapte care pot avea un impact deosebit asupra siguranței cetățenilor.

În acest sens, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț vă oferă un set de recomandări, pentru a evita să deveniți victime ale acestor infracţiuni:

La cumpărături:

– nu purtați portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor;

– nu purtați bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile și cel mai des vizate de către hoți;

– păstrați portofelul și banii în buzunarul interior și asigurați-l cu nasturi sau fermoar. Un buzunar bine asigurat descurajează hoții;

– banii se țin în buzunarul de la piept sau într-un buzunar cât mai aproape de corp;

– dacă transportați o sumă importantă de bani, evitați locurile aglomerate;

– mare atenție la persoanele pe care le vedeți des în preajma dumneavoastră în piață și în magazine;

– acordați o mai mare atenție poșetei decât sacoşelor de cumpărături; siguranța poșetei să fie o grijă permanentă pentru dumneavoastră; când faceți diferite plăti sau cumpărături nu scoateți toţi banii, ci doar suma care trebuie;

– dacă stați la coadă priviți cu atenție celelalte persoane; dacă cineva v-a acoperit vederea, verificați imediat geanta și locul unde țineți portofelul

– urmăriți cu atenție persoanele care transportă “întâmplător” obiecte de îmbrăcăminte sau sacoşe goale în mână; un hoț se folosește de astfel de obiecte când operează ca să-și ascundă mâna de privirile străine.

În parcare, nu lăsaţi la vedere în mașină cadourile pe care le-aţi cumpărat. Acestea sunt pentru cei dragi dumneavoastră, nu le oferiţi infractorilor.

Indiferent de situație, chiar dacă părăsiţi mașina pentru scurt timp, activaţi de fiecare dată sistemul de închidere!

SĂRBĂTORILE SE PETREC ÎN FAMILIE. TU ȘTII UNDE ESTE COPILUL TĂU?

În perioada 20 decembrie 2021- 7 ianuarie 2022, la nivel național, se derulează campania de prevenire a disparițiilor de minori “Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău?”.

Disparițiile de minori sunt un subiect care generează o emoție puternică în rândul comunității, de mare impact, atenția fiind concentrată în jurul situațiilor de victimizare în care se pot regăsi minorii.

Un  studiu realizat de Poliția Română, în vederea conturării unei viziuni asupra problematicii disparițiilor de minori cu focus asupra plecărilor voluntare din mediul familial sau din centrele de protecție, a reliefat faptul că plecările sunt în legătură strânsă cu sfera emoțională: neînțelegeri cu părinții, interdicții, nevoia de a atrage atenția, respectiv relațiile amoroase.

Având în vedere că perioada sărbătorilor de iarnă aduce pentru cei mici o mulțime de bucurii, iar plecatul la colindat este unul dintre cele mai așteptate momente, lucrătorii Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Neamț au desfășurat în această perioadă, activități de informare cu scopul creșterii  gradului de conștientizare a riscurilor asociate plecărilor voluntare din familie, din centrele de protecție sau chiar a plecărilor neanunțate.

În acest context, pentru a crește siguranța copiilor, polițiștii vă recomandă:

PENTRU PĂRINȚI/ADULȚI:

1.      Supravegheați-vă în permanență copiii și cunoașteți anturajul acestora, preocupările, locurile pe care le frecventează.

2.      Fixați-le minorilor un traseu pentru colindat, un orar în care le permiteți să plece și, pentru siguranța lor, însoțiți-i la urat.

3.      Îmbrăcați copiii cu haine deschise la culoare atunci când se deplasează după înserat și respectați mereu regulile de circulație când sunteți împreună, pentru a fi un bun exemplu pe viitor.

4.      Mențineți o bună comunicare cu minorii pentru a putea afla din timp problemele cu care se confruntă, nevoile și temerile lor.

5.      Dacă vedeți un minor pe stradă neînsoțit, stingher, întrebați-l dacă are nevoie de ajutor.  Rețineți semnalmentele lui și, în cazul unei alerte de dispariție de minori,  transmiteți autorităților informațiile deținute.

PENTRU COPII:

1.      Atunci când doriți să plecați la colindat, mergeți în grup, de preferat însoțiți de un adult, evitând casele necunoscuților sau traseele prea lungi care nu sunt intens circulate sau bine iluminate.

2.      Refuzați alcoolul.

3.      Nu vă jucați cu materiale pirotehnice (petarde).

4.      Reacționați calm în cazul în care sunteți provocați de alți colindători și, în niciun caz, nu răspundeți cu violență la agresivitatea acestora. Dacă vă simțiți în pericol, cereți ajutorul adulților din familie sau, la nevoie, chiar de pe stradă și sunați la 112.

5.      Aveți grijă la autovehicule, respectați regulile de circulație și deplasați-vă doar pe trotuare.

6.      Nu discutați cu străinii și nu consumați dulciuri sau sucuri oferite de aceștia.

7.      Nu vă urcați în mașinile necunoscuților și nu îi însoțiți pe stradă, indiferent de motivul invocat de ei.

8.      Nu plecați de acasă fără acordul părinților/adulților din familia voastră. Anunțați-i unde, cu cine și până când stați.

PUBLICITATE