Poliția Neamț – informare de interes public

Având în vedere contextul epidemiologic în ceea ce privește infecția cu coronavirus, precum și instituirea stării de urgență în vederea prevenirii oricăror situații de risc generate de răspândirea noului tip de virus, activitatea de relații cu publicul specifică Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase se suspendă.

Pe perioada incidenței prezentei măsuri, documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, aducem în atenția deținătorilor de arme letale și neletale supuse autorizării obligativitatea respectării următoarele măsuri:

Pe perioada stării de urgență se recomandă limitarea și evitarea portului și folosirii armelor și munițiilor supuse autorizării, cu excepția cazurilor de absolută necesitate.

Armele vor fi păstrate în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate și asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate.

Acestea trebuie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniției separat de arme.

Uzul de armă nu poate fi efectuat decât în scopul pentru care a fost autorizat, iar folosirea armelor în alte scopuri, poate constitui infracțiunea de uz de armă fără drept, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 343 din Codul penal.

Este interzisă folosirea armei în cazul agresiunilor verbale, conflictelor ori pentru intimidare sau amenințare.

Pierderea sau furtul armelor letale sau neletale se anunță de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore, la cel mai apropiat organ de poliţie.

Pierderea sau furtul armelor letale, din motive imputabile deținătorului, atrage măsura sancționării contravenționale cu amendă de la 5.000 de lei, la 10.000 de lei, precum și sancțiunea complementară de anulare a dreptului de port și folosire al armelor.

În situația în care arma scurtă (pistol) se află asupra deținătorului, aceasta se păstrează obligatoriu ascunsă vederii, în toc pe curea sau ham, fiind strict interzisă păstrarea ei în torpedoul autoturismului, în genți, poșete, sacoșe, etc.

Este interzis portul armelor destinate autoapărării în următoarele situații:

În locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacole, adunări publice, precum și în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege.

Dacă deținătorul se află sub influența băuturilor alcoolice, produselor sau substanțelor stupefiante, a medicamentelor cu efect similar acestora, sau în stare avansată de oboseală.

PUBLICITATE