Poliția Neamț: în atenția utilizatorilor de trotinete electrice

Polițiștii nemțeni aduc în atenția utilizatorilor cele mai importante reguli referitoare la folosirea responsabilă şi în siguranţă a trotinetelor electrice, pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați utilizatorii acestora.

Polițiștii rutieri reamintesc utilizatorilor obligativitatea celor mai importante reguli de folosire în siguranţă a trotinetelor electrice :

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pentru a putea folosi o trotinetă electrică e necesar să aveți împliniți 14 ani. De asemenea, conducătorii de trotinete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.

Trotinetele se conduc numai în aliniament pe drumurile publice, pe un singur rând. Dacă ieșiți cu prietenii la plimbare nu aveți voie să stați unul lângă altul, ci unul în spatele celuilalt. 

Conducătorii de trotinete electrice trebuie să mențină mereu contactul cu solul și trebuie să respecte condițiile tehnice minime. Acestea se referă la un sistem adecvat și funcțional de direcție, un dispozitiv de frânare, precum și la un sistem de avertizare sonoră.

Trotinetele trebuie să fie echipate cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent – reflectorizant atunci când se circulă pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă. Dispozitivele fluorescente se amplasează pe roți astfel încât, în mișcare, acestea formează un cerc continuu.

Schimbarea direcţiei de mers se face prin deplasarea conducătorului pe lângă aceasta, cu respectarea regulilor privind circulaţia vehiculelor trase sau împinse cu mâna.

Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii bicicletelor/trotinetelor/trotinetelor electrice sunt obligaţi să circule numai pe această pistă.

Nu este permisă staţionarea pe partea carosabilă, în timpul nopţii a trotinetelor electrice.

Se interzice conducătorului de trotinetă electrică să circule fără a ţine ambele mâini pe ghidon.

Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorul de trotinetă electrică este obligat să aibă asupra sa actul de identitate

Parcarea trotinetelor este un subiect la fel de important, de aceea se recomandă mereu utilizarea unei zone desemnate, nu puneți în pericol pietonii şi nu blocați căile de acces esenţiale.

Obligativitatea acordării priorității de trecere, atunci când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un conducător de bicicletă sau trotinetă electrică care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare.

Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii cu vârsta sub 16 ani, însă polițiștii încurajează purtarea ei de către toţi utilizatorii de trotinete.

De asemenea, înainte de utilizare, aceştia sunt sfătuiţi să verifice dacă trotineta este în perfectă stare de funcţionare – roţile sunt umflate corespunzător, frâna nu este slăbită, bateria este suficient încărcată, iar acceleraţia răspunde bine la apăsare.

Recomandăm conducătorilor auto să circule cu prudență, pentru a evita producerea de evenimente rutiere nedorite.

Pentru asigurarea distanţei laterale de siguranţă, la depăşirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roţi, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulaţie ori de separare a benzilor pe acelaşi sens, cu cel puţin jumătate din lăţimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puţin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h.

Vârsta minimă necesară pentru închirierea unei trotinete este de 16 ani. Nu uitați că părinții poartă responsabilitatea respectării acestei reguli. Totodată, recomandăm părinților să manifeste vigilență în folosirea instrumentelor electronice, pentru plata serviciului de închiriere a trotinetelor electrice.

Atunci când foloesc o trotinetă electrică pentru prima dată, se recomandă utilizatorilor să acceseze „Modul începător” și solicită parcurgerea cu atenție a setului de instrucțiuni și măsuri de siguranță afișat în aplicație.

Acestea sunt extrem de simple și practice, printre altele, utilizatorii fiind rugați:

  •  să conducă și să parcheze trotinetele numai în locurile permise;
  •  să conducă în linie dreaptă, evitând virajele strânse, pe drumurile publice și pe pistele de biciclete (în lipsa pistelor de biciclete, circulația este permisă numai pe sectoarele de drum cu viteză maximă de 50 km/h);
  • să aibă asupra lor un act de identitate atunci când folosesc trotinetele.

De asemenea,  NU folosiți trotinetele:

  • pe ploaie sau vânt puternic, în condiții de polei sau ceață
  • dacă se află sub influența oricăror substanțe alcoolice sau toxice;
  • pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete.

Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice este sancționată cu amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, iar conducerea trotinetelor electrice pe porțiunile de drum interzise este sancționată cu amendă cuprinsă între 870 de lei și 1.160 de lei.

Informații de background:

În perioada ianuarie-august, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, au fost înregistrate trei evenimente rutiere în care au fost implicate trotinetele electrice, la nivelul județului Neamț fiind aplicate 28 de sancțiuni contravenționale conducătorilor de trotinete electrice, care nu au respectat prevederile legale incidente.

PUBLICITATE