Poliția Neamț – Alegeri locale, în siguranță


Din punct de vedere al ordinii și siguranței publice, alegerile locale din acest an au fost cele mai sigure alegeri din ultimii ani. Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca, în ziua procesului electoral, la nivel național, să nu fie înregistrat niciun eveniment deosebit.
Pentru siguranţa cetăţenilor, în ziua alegerilor locale, peste 180 de poliţişti și 130 de jandarmi au acţionat în județul Neamț, atât în preajma secţiilor de votare, cât și în zonele cu aflux mare de populație, pentru menținerea ordinii publice și pentru cercetarea cu celeritate a sesizărilor cu caracter electoral.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Măsurile luate de poliţiştii care au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare au făcut ca, în ziua alegerilor, să nu fie înregistrate situații grave, care să afecteze procesul electoral.
Desfășurarea în siguranţă a procesului electoral s-a datorat şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă.

În acest context, peste 900 de cadre MAI din județul Neamț au asigurat măsuri de pază şi protecţie la secțiile de votare, la circumscripții și pe timpul transportului materialelor electorale, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente deosebite.
Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca, în această zi, numărul infracţiunilor săvârşite cu violenţă şi cele de natură judiciară să se situeze sub media ultimilor ani, reliefând faptul că măsurile pentru creșterea siguranței cetățeanului, adoptate de Poliția Română și-au atins scopul.
Poliţiştii din întreaga ţară desfășoară activități de cercetare cu privire la 245 de semnalări privind posibil vot multiplu, transmise prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot. La nivelul județului Neamț nu au fost înregistrate situații de vot multiplu.

Totodată, sunt în curs de cercetare două infracțiuni privind “coruperea alegătorului” și “fraudă la vot, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot”.
De asemenea, polițiștii au constatat și sancționat 14 fapte de natură contravențională, dintre care cele mai multe semnalau continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, sau comercializarea, distribuirea și consumarea de băuturi alcoolice.

Precizăm că, în perioada următoare, polițiștii vor desfășura activități sub coordonarea procurorilor din cadrul unităților de Parchet competente pentru clarificarea tuturor aspectelor sesizate, precum și stabilirea împrejurărilor în care acestea s-au produs.

Exemplu:
În ziua de 05.06.2016, polițiștii din cadrul Postului de Poliţie Săbăoani s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la un bar de pe strada Orizontului din loc. Săbăoani, unitate alimentară situată la o distanţă de cca. de 200 metri faţă de o secţie de votare, se desfac şi se comercializează băuturi alcoolice. Din verificările efectuate, s-a stabilit faptul că, barmanul de serviciu, un bărbat de 27 de ani, din localitate a servit mai mulţi consumatori cu băuturi alcoolice. Acesta a fost sancţionat contravenţional conform art. 2, pct. 19, din Legea 61/1991 R. cu amendă în valoare de 500 lei.

PUBLICITATE