Poliția, jandarmeria și pompierii nemțeni, la datorie în minivacanța de Sfânta Maria

Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Neamț sunt pregătite, în minivacanța prilejuită de sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului, să asigure ordinea și siguranța publică, fluidizarea circulației și prevenirea accidentelor rutiere, descurajarea comiterii de fapte ilegale, gestionarea rapidă și eficientă a situațiilor de urgență care ar putea apărea.

Poliția Neamț:

Pentru ca evenimentele anunțate în spațiul public pentru acest sfârșit de săptămână să se desfășoare în condiții de siguranță pentru participanți, polițiștii, jandarmii și pompierii vor fi la datorie, pe raza întregului județ, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru a interveni în cazul sesizării de situații de urgență.

În această perioadă, polițiștii rutieri vor acționa pe principalele drumuri județene și naționale, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor grave și fluidizarea traficului rutier, în punctele cu risc ridicat de accidente.

La data de 15 august, forțele de ordine vor acţiona pentru asigurarea unui climat adecvat de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţenii prezenţi în zona Portului Bicaz unde vor avea loc activităţi prilejuite de Ziua Marinei Române.

Polițiștii vă sfătuiesc să țineți cont de următoarele recomandări:

Dacă plecaţi de la domiciliu, asigurați locuința și nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani!

În zonele aglomerate, fiţi atenţi la bunurile dumneavoastră!

Evitaţi consumul excesiv de alcool şi stările conflictuale!

Respectaţi regimul legal de viteză !

Adaptaţi permanent viteza, condiţiilor concrete din trafic și nu uitați de cele mai multe ori graba strică treaba!

Dacă sunteți conducător auto și intenționați să vă deplasați cu vehiculul nu consumaţi băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Polițiștii sunt pregătiți să acționeze în scopul îndrumării persoanelor, supravegherii și gestionării traficului rutier, dar și pentru a preveni producerea unor situații de natură a perturba siguranța persoanelor.

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț vă urează o sărbătoare binecuvântată și liniștită!

Jandarmeria Neamț:

Pentru ca evenimentele anunțate în spațiul public pentru acest sfârșit de săptămână să se desfășoare în condiții de siguranță pentru participanți, jandarmii vor fi prezenți în teren, zilnic, pe raza întregului județ, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

           Jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică în zonele de desfășurare a manifestărilor cultural artistice, sportive și religioase, la: meciul de fotbal din cadrul ligii a II-a de fotbal, ACSM Ceahlău Piatra Neamț și CSM Reșița, Festivalul „Water Fest” în comuna Ceahlău, Ziua Marinei, Ziua Comunei Săbăoani, Sărbătoarea Răzeșilor, Hramul Mănăstirii Văratec în comuna Agapia. 

          Având în vedere minivacanța prilejuită de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, se estimează o creștere a numărului de turişti și în stațiunile montane din județ fapt pentru care, jandarmii montani din Bicaz, Durău şi Vânători-Neamţ vor intensifica acţiunile specifice executate în zonele de agrement și pe traseele turistice, fiind în atenţie şi respectarea normelor legale referitoare la activităţile de picnic.

          Marți, 15 august, jandarmii, vor acţiona pentru asigurarea unui climat adecvat de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţenii prezenţi în zona Portului Bicaz unde vor avea loc activităţi prilejuite de Ziua Marinei.

Recomandări ale jandarmilor nemțeni

Pentru că vorbim de evenimente la care se estimează participarea unui public numeros, vă recomandăm:

– să manifestați răbdare și înțelegere, 

– să adoptați un comportament civilizat, 

– să respectați regulile stabilite de către organizatori, 

– să evitați implicarea în conflicte de orice natură, 

– să acordați o atenție sporită copiilor care se pot rătaci cu ușurință în mulțime și bunurilor personale iar în cazul în care sunteți martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, solicitați intervenţia sau sprijinul forțelor de ordine.

 Pentru drumeții pe munte în siguranță, jandarmii montani, recomandă:

– să vă informați și tine-ți cont de prognoza meteo, 

– să vă echipați corespunzător, 

– să porniți la drum la ore matinale pentru a nu fi surprinși pe munte de lăsarea întunericului, 

– să nu vă abateți de la traseele marcate și păstrați potecile curate.

Pompierii nemțeni:

Pe toată durata minivacanței de Sfânta Maria, pompierii nemțeni vor fi zilnic la datorie pentru asigurarea misiunilor operative, la solicitările primite din partea cetățenilor.

Având în vedere că în această perioadă va fi aniversată și Ziua Marinei Române în orașul Bicaz, iar cu această ocazie se vor desfășura activități cultural-artistice cu public numeros ISU Neamț va disloca forțe și mijloace în această zonă pentru gestionarea potențialelor situații de urgență.

Mulţi cetăţeni vor alege să-şi petreacă timpul liber în zonele cu verdeaţă din jurul localităţilor, în zone montane şi în alte locuri aflate în mijlocul naturii, utilizând surse de foc în timpul acestor activităţi recreative.

În acest context, pompierii reamintesc cetățenilor că principalele cauze de producere a incendiilor de pădure, și nu numai, sunt folosirea neglijentă sau în condiţii nelegale a focului deschis, aruncarea la întâmplare a resturilor de ţigări aprinse sau jocul copiilor cu focul.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite care pot avea consecinţe grave, recomandăm respectarea regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor:

  • nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens;
  • nu faceţi focul la mai puţin de 100 metri de pădure şi în condiţii de vânt;
  • nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegetaţia uscată sau alte materiale combustibile;
  • nu lăsaţi copiii să se joace cu focul;
  • nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat;
  • păstraţi curăţenia şi ordinea în zona de campare;
  • nu părăsiţi focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă;
  • la cazarea în unităţile de turism, respectaţi regulile de prevenire a incendiilor afişate;
  • în spaţiile de cazare nu utilizaţi consumatori electrici improvizaţi sau care prezintă defecţiuni, nu lăsaţi nesupravegheată aparatura electrică sub tensiune. În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens sesizaţi imediat administraţia unităţii de cazare;

De asemenea, salvatorii vă recomandă să respectați regulile de prevenire pentru a evita producerea unor evenimente nedorite atunci când mergeți la scăldat:

  • frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
  • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
  • nu intraţi în apa rece înfierbântaţi;
  • nu vă aventuraţi în apă seara târziu sau pe timp de noapte;
  • nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă.

Scăldatul poate deveni un pericol dacă este alimentat de neglijență și de ignorarea regulilor!

Pentru detalii suplimentare privind modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență consultați ghidurile pentru situații de urgență de pe platforma www.fiipregatit.ro.

Nu uitați, orice situație de urgență trebuie anunțată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!

FIȚI RESPONSABILI! Respectați măsurile de prevenire oriunde vă aflați!

PUBLICITATE