Poliția ATENȚIONEAZĂ! Vezi ce poți păți dacă nu ai anvelope de iarnă!

Având în vedere atenționarea meteorologică de cod galben, emisă de către Administrația Națională de Meteorologie în această dimineață, valabilă și pentru județul Neamț, polițiștii nemțeni recomandă conducătorilor auto să manifeste prudenţă sporită la volan, să adapteze viteza de deplasare în funcţie de starea carosabilului şi vizibilitate, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Totodată, atenţionăm conducătorii auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În astfel de cazuri, rugăm conducătorii auto să scoată autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Ce poți păți dacă nu-ţi pui la maşină anvelope de iarnă:

Conform avocatnet.ro, obligaţia şoferilor de a-şi echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă este valabilă din toamna anului 2011, atunci când a fost introdusă în Codul rutier prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011. Autorităţile nu au stabilit o perioadă fixă anuală în care trebuie folosite acestea, astfel ca obligaţia este impusă de condiţiile meteo.

Mai exact, la circularea pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă. Iar autovehiculele pentru transportul de marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi cele pentru transportul de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune trebuie să aibă, pe roţile axei/axelor de tracţiune, anvelope de iarnă sau lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Persoanele care NU respectă această obligaţie pot primi între 9 şi 20 de puncte-amendă. Din moment ce, de la 1 iulie, un punct-amendă este egal cu 105 lei, amenzile sunt cuprinse între 945 şi 2.100 de lei.

În acelaşi timp, poliţia rutieră reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al autovehiculului, eliberând şoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Conform Codului rutier, certificatul se restituie atunci când şoferul dovedeşte că şi-a dotat maşina cu anvelope de iarnă sau lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz.

PUBLICITATE