Poli Iași, prima echipă promovată în Superliga

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Stagiunea 2022/2023 de Liga a 2-a se apropie de final și, deși au mai rămas 4 etape din play-off, știm deja numele primei formații calificate. Politehnica Iași a reușit să își asigure locul în prima ligă, după doar 6 etape. Primele două formații din eșalonul secund promovează direct în Superliga, în timp ce următoarele două clasate evoluează la baraj, cu două reprezentante ale play-out-ului primei divizii.

Obiectivul conducerii ieșene a fost unul categoric, încă de la începutul stagiunii – promovarea în prima ligă. Poli Iași a fost printre principalele favorite la startul sezonului. Alb-albaștrii au confirmat cotele la pariuri, iar acum își fac planuri pentru sezonul 2023/2024. 

Până atunci însă, Poli Iași mai are de jucat ultimele partide din acest sezon, prima dintre ele pe 7 mai, pe terenul Gloriei Buzău. Meciul se anunță destul de echilibrat. Buzoienii au cota 2.70 la victorie – o cotă foarte bună pentru amatorii de ponturi pariuri în condițiile în care Poli are deja „sacii în căruță”, remiza este cotată cu 2.90, iar o nouă victorie a lui Poli este cotată cu 2.55 de casele de pariuri. 

Derby cu noroc pentru Leo Grozavu

Marți 2 mai 2023, de la ora 17:30, Politehnica a primit vizita rivalei Oțelul Galați. Ieșenii au fost superiori în derby-ul Moldovei, reușind să deschidă scorul în prelungirile primei reprize, prin A. Roman. După pauză tot Politehnica a fost formația ce a preluat inițiativa, majorând diferența pe tabelă în minutul 58, prin S. Harrison. Leo Grozavu i-a aruncat în luptă în ultima jumătate de oră pe Dumitru, Vojtus, Cristea, Lica și Mogos, securizând cu succes rezultatul.

După victoria cu Oțelul Galați, Politehnica s-a îndepărtat la 4 puncte de CSA Steaua București și la 7 de gruparea roș-alb-albastră. Următoarele în clasament sunt Dinamo București, Gloria Buzău și Unirea Dej. La finalul partidei, antrenorul Politehnicii Iași s-a declarat extrem de fericit:

„Încă nu realizez, suntem la puține minute după joc. Felicitările trebuie adresate tuturor, jucători, staff-uri, că a mai fost un staff înaintea noastră, conducerea administrativă și suporterii care au fost alături de noi.

La joc, a fost un joc urât, din punctul meu de vedere, foarte tacticizat. Știam jocul Oțelului, știam că nu trebuie să le dăm spații și știam că puteam face diferența în unele momente. Până la urmă, rezultatul rămâne. Băieții i-au adus pe fani. Românul este suporter de rezultat, când merge treaba, vine la stadion. Vrem să terminăm cu capul sus campionatul, vom juca fiecare meci la victoria. E bine că suntem singura echipă neînvinsă din play-off.”

https://www.youtube.com/watch?v=94jN6yBOcmY

Poli Iași, revenire după 3 ani

Ultima oară, Politehnica Iași evolua în prima ligă a României, în stagiunea 2020/2021. Atunci moldovenii terminau pe locul 16 în clasament și erau retrogradați. A urmat un sezon complet ratat în eșalonul secund, în care alb-albaștrii au încheiat pe locul 11, în afara play-off-ului.

După 3 ani însă, suporterii din Copou au din nou motive de bucurie. Ultima oară, Poli Iași promova în Superliga în stagiunea 2013/2014. Atunci ieșenii au încheiat pe prima poziție, după ce cu un an în urmă erau retrogradați de pe locul 17.

Lotul actual al Politehnicii este o mixtură de experiență cu tinerețe. Alexandru Musi – atacantul crescut de FCSB – reprezintă o prezență constantă în echipă, alături de Robert Ion, un alt jucător trecut pe la gruparea bucureșteană. De altfel, Cătălin Itu – un jucător ce a evoluat timp de 4 sezoane la CFR Cluj – se afla în lotul lui Leo Grozavu, reușind să și marcheze în actuala stagiune.

Un nume extrem de interesant este Shayon Harrison. Atacantul în vârstă de 25 de ani a fost crescut de academia lui Tottenham și a mai evoluat în Anglia pentru Southend, Yeovil, Wimbledon sau Morecambe.

Luptă acerbă pentru promovare

Dacă Politehnica Iași a reușit deja să își asigure matematic calificarea în Superliga, rămân în continuare multe necunoscute. În ceea ce privește primul eșalon, doar CS Mioveni este sigură de revenirea în a doua ligă.

CSA Steaua București este momentan în pole-position pentru o promovare directă, însă gruparea roș-albastră depinde foarte mult de legile din România. Oțelul Galați este o altă formație de tradiție a fotbalului românesc, ce încearcă să ajungă pe prima scenă. Moldovenii sunt urmați de Dinamo București – care a suferit sezonul trecut o retrogradare șocantă pentru suporteri.

Outsiderele play-off-ului ligii a 2-a sunt Gloria Buzău și Unirea Dej. Casele de pariuri le acordă acestora cote foarte mari pentru a promova. Momentan, după 6 etape, Poli Iași este singura formație din play-off ce nu a pierdut vreo partidă. Alb-albaștrii au înregistrat 3 victorii și 3 remize. 

Gloria Buzău are, cu excepția moldovenilor, cele mai puține înfrângeri – una singură. Totuși aceștia se află pe penultimul loc în play-off din pricina numărului mare de remize – 4 la număr.

Etapa următoare – pe 7 mai – Poli Iași se deplasează la Gloria Buzău. Pentru băieții lui Leo Grozavu urmează un meci acasă cu CSA Steaua București, o deplasare la Unirea Dej, urmând ca sezonul să se încheie cu o înfruntare în Copou – contra celor de la Dinamo București. Ultimul duel este programat pe data de 20 mai 2023, de la ora 11:00.

PUBLICITATE