Pod nou la „Căprioara”, cu fonduri din programul „Anghel Saligny”

Traversarea râului Bistrița, în zona „Căprioara”, va fi mult mai facilă și sigură pentru locuitorii din zonă și pentru turiști, odată cu realizarea unui nou pod, lângă cel existent.

Pentru această investiție, Primăria Piatra-Neamț a primit o finanțare în valoare de 26,2 de milioane de lei, prin programul guvernamental „Anghel Saligny”, dintr-un total de 43 de milioane de lei, sumă estimată ca fiind necesară pentru edificarea construcției.

Conform studiului de fezabilitate, noul pod va avea o structură în arc (nu va avea picioare de susținere în râu) și va permite circulația rutieră, cea pietonală și a bicicliștilor, pe o pistă dedicată. Construcția va fi situată la 10 metri distanță de podul actual, în amonte (spre ștrand).

Construirea unei noi căi de traversare a râului Bistrița a fost impusă de faptul că podul actual, singurul rutier peste acest curs de apă din zona Piatra-Neamț, datează din anul 1964. Pe parcursul duratei sale de exploatare, podul „Căprioara” a suferit o serie de degradări în urma seismelor din 1977, 1986 și 1990. După finalizarea noului pod, vechea construcție va fi reparată și utilizată exclusiv pentru traversarea pietonală și velo (cu bicicleta) a râului.

Consolidarea podurilor și punților din Piatra-Neamț a fost de la începutul mandatului meu un obiectiv pe care l-am tratat cu prioritate, pentru că nimic nu este mai important decât siguranța oamenilor. Am reabilitat punțile pietonale de peste Cuiejdi, cele mai importante poduri din oraș, puntea de la Ștrand și acum suntem foarte aproape de începerea unui proiect extrem de complex și important: un pod nou peste Bistrița, în zona Căprioara! Avem peste jumătate din finanțare asigurată prin Programul Național <<Anghel Saligny>>, iar restul finanțării va fi din bugetul local. Prin același program guvernamental am înlocuit conducta magistrală de apă din oraș și vom avea și un pod nou peste Bistrița, cu acces auto, pentru pietoni și pentru biciclete. ” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Până acum, au fost obținute avizele în baza certificatului de urbanism. Se așteaptă emiterea unei Hotărâri de Guvern și a unui acord de la Administrația Bazinală „Apele Române” Bacău, în vederea ocupării terenului cu noua construcție. Imediat ce se vor finaliza aceste etape, va fi lansată licitația pentru proiectare și execuție, termenul de realizare a obiectivului fiind de 18 luni de la momentul începerii lucrărilor. 

PUBLICITATE