PNL fuzionează cu ALDE, iar la Neamț liberalii primesc cadou postul de Președinte al CJ Neamț!

Surprize, surprize, pe plan politic local după ce la nivel central conducerile PNL și ALDE  au luat decizia de a fuziona prin absorbție.

La județul Neamț lucrurile par un pic mai complicate. Liberalii vor prelua, în mod surprinzător, conducerea Consiliului Județean, prin intermediul lui Ion Asaftei (ALDE) care astăzi deține postul de președinte interimar după ce Ionel Arsene și-a pierdut mandatul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Despre cum se vor desfășura ostilitățile în viitorul apropiat rămâne de văzut, cert este că această fuziune a liberalilor cu cei de la ALDE va urmări două scenarii clare:

Primul este cel în care Ion Asaftei renunță la colaborarea cu PSD-ul și va respecta protocolul de fuziune, mergând pe mâna liberarilor împreună cu celălalt consilier ALDE, modificând balanța puterii în forul legislativ județean și trimițând PSD-ul în opoziție.

Iar varianta a doua, mult mai plauzibilă, este aceea în care Ion Asaftei rămâne un ”soldat disciplinat”, respectând înțelegerea pe care a avut-o de la bun început cu PSD-ul.

Acest lucru va duce probabil la sancționarea cu excluderea lui Asaftei de către noul partid din care va face parte prin fuziune (PNL), dar șansele ca acesta să piardă șefia CJ Neamț sunt destul de mici.

Este greu ca o instanță să accepte excluderea acestuia din moment ce nu a fost ales pe listele PNL, ci pe listele ”Alianței pentru Modernizarea Neamțului 2020” și chiar dacă ar fi o decizie de excludere, procesul va dura minim 1-2 ani, timp în care își duce mandatul la sfârșit.

Indiferent de situație, șansele ca Ion Asaftei și colegii din ALDE să se regăsească pe viitoarea listă a candidaților la CJ Neamț din partea liberarilor este foarte mică.

Mai degrabă acesta se pliază mai bine pe partea ”social-democrată”, dar și aici e de văzut dacă liderul actual al PSD Neamț, Vasilică Harpa, va reuși să dețină frâile partidului și la alegerile care vor urma anul viitor.

Pentru că surprizele apar de unde nu te aștepți, iar bătălia internă pe care acesta a dus-o cu anumite domnițe de zona politică locală, se pare că l-a cam secat de puteri, drept dovadă că a avut nevoie de ajutor de la centru ca să își rezolve problemele din propria curte.

La Piatra-Neamț nu vor fi surprize, oricum cei de la ALDE nu reprezintă o voce în Consiliul Local, iar consilierul Ciprian Enache caută de ani buni să fie pus și el pe un post de directoraș cu mașină și secretară, dacă tot îi votează lui Carabelea toate priectele fără să respire.

PUBLICITATE