Pietreanul Ticu Lăcătușu, expediție de ski-alpinism în munții Kun Lun din China

Alpinistii CONSTANTIN (Ticu) LACATUSU, din Piatra Neamt, primul roman pe Everest, si CRISTIAN GRUIA, din Bucuresti, pleaca sambata dimineata intr-o expeditie de ski-alpinism in MUNTII KUN LUN din China. Obiective: ascensiuni pe varfuri de peste 7000m.  – informează un comunicat al CLUBULUI MONTAN ROMÂN

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Muntii Kun Lun sunt situati intre lanturile muntoase Himalaya-Karakorum (la sud) si Pamir-Tian Shan (la nord), in provincia Xinjiang, cea mai vestica provincie a Chinei, la marginea desertului Takla-Makan.  

Varfurile tinta apartin grupului MUZTAGH ATA si se afla foarte aproape de granitele cu Pakistan, Afganistan si Tadjikistan. Alpinistii romani vor incerca sa urce 2 sau chiar 3 dintre aceste varfuri:

MUZTAGH ATA – 7546m , KALAXONG –  7277m, KOSKULAK – 7028m, si KUKSAY – 7184m. Cu exceptia lui Muztagh Ata, toate celelalte varfuri nu au mai fost urcate de alpinisti romani.

Foarte putine echipe din lume au urcat, in aceeasi expeditie, 2 dintre aceste varfuri. Daca vor reusi 2 varfuri de peste 7000m, alpinistii vor stabili o premiera romaneasca in ski-alpinism.

Daca vor urca 3 varfuri de peste 7000m, Ticu si Cristi vor stabili o premiera mondiala deoarece nimeni nu a mai reusit sa urce 3 astfel de piscuri din muntii Kun Lun, in aceeasi expeditie.

Durata expeditiei = 1 luna.

Expeditia este sustinuta de HEIDELBERGCEMENT – Sponsor principal si RIFIL. Va rugam sa mentionati acesti parteneri;  fara ei, expeditia nu ar fi fost posibila.

Cristi Gruia are la activ ascensiuni in Alpi, Caucaz, Africa si Nepal-Himalaya:  Ama Dablam, Thapa peak, Island peak si tentativa de premiera pe Tsartse.

Constantin Lacatusu a urcat in premiera romaneasca pe Everest (1995), a fost primul roman pe un varf de peste 8000m (Broad Peak-8047m, 1992) si primul roman pe Cho Oyu (8201m, 1998, solo).  Are la activ mai multe premiere mondiale si este singurul roman ce a reusit celebrul circuit SEVEN SUMMITS, cele mai inalte varfuri ale celor 7 continente (2001). In anul 2010, impreuna cu Cornel Coman, a realizat traversarea calotei glaciare a Groenlandei, pe o distanta de 650km, fara sprijin din exterior.

Impreuna cu HEIDELBERGCEMENT, Clubul Montan Roman a inaugurat anul trecut VIA FERRATA ASTRAGALUS, in Bicaz Chei, jud. Neamt, cel mai lung traseu via ferrata din Romania.

PUBLICITATE