Pierderea Basarabiei, tratată la ”diverse” în urmă cu 80 de ani de prefectul de Roman (document)

Preotul romașcan Florin Țuscanu face o trimitere la anii 1940, când, autoritățile locale ne anunțau că ”în cea mai perfectă liniște”, au fost cedate Rusiei Sovietice, Basarabia și Nordul Bucovinei.

Un afiș datat cu 80 de ani în urmă și semnat de prefectul de la acea vreme a județului Roman, arată cu câtă liniște, degajare și ușurință ar fi trebuit ca populația să afle că părți importante ale teritoriilor noastre au fost date rușilor, asta în timp ce ”regele și guvernul veghează asupra țării.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
Prefectura Județului Roman
ÎNCUNOȘTIINȚARE
Se aduce la cunoștința tuturor ca în întreaga țară domnește cea mai perfectă liniște.
Au fost cedate Rusiei Sovietice, Basarabia fără gurile Dunării si partea de nord a Bucovinei. Trupele noastre din provinciile cedate se retrag în ordine, iar populația este evaluată după planul stabilit.
Nu a fost nicăieri nici un incident, populația să-și vadă liniștită de treburi si de muncile agricole.
Regele si Guvernul veghează asupra Țării.
În conformitate cu Legea Stării de Asediu si art.39 din Legea pentru apărarea ordinei in Stat, toți acei ce vor împrăștia zvonuri neîntemeiate, știri necontrolate, sau agită lumea sub orice formă, vor fi imediat arestați, internați si deferiți Cărților Marțiale.
Toți funcționarii de Stat sunt datori a aduce aceste cazuri la cunostința Poliției, Șefilor de Posturi de jandarmi si direct Prefecturii prin telefon.
30 iunie 1940
Prefect,
O.I.Cozloschi
Tipografia Beram Tatăl – Roman”
PUBLICITATE