Piatra-Neamț: Târgul de Crăciun – Programul zilei de sâmbătă, 15 decembrie 2018

Al doilea final de săptămână la Târgul de Crăciun la Neamţ, ediţia anului 2018, aduce noi artişti pe scena amplasată pe Platoul Curţii Domneşti.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, sâmbătă, 15 decembrie, seara va fi deschisă de elevii Liceului de Artă „Victor Brauner”, autointitulaţi „Friends forever”.

Ei vor fi urmaţi de copiii de la Clubul de muzică „Allegria”.

Corala „Fantasia” va aduce cu ea colindele şi va prefaţa recitalul serii, care-i va aparţine îndrăgitei soliste de muzică pop-dance, Adina Heaven.

***

„FRIENDS FOREVER” – Liceul de Artă „Victor Brauner”

Grupul a luat fiinţă în septembrie 2013. Atunci, un grup eterogen, elevii clasei a V-a Muzică de la Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, alături de diriginta lor, profesoara Cristina Ioana Ciobanu, au pus bazele unei entităţi artistice specială.

Trei luni mai târziu, în decembrie 2013, a avut loc primul Concert de colinde al clasei. Urmat de alte ieşiri la rampa scenei muzicale locale şi naţionale. Fără a a vea o denumire, o identitate a lor.

La prima ediţie a Târgul de Crăciun la Neamţ, în decembrie 2016, trupa de tineri artişti de la Liceul de artă a susţinut un important recital de colinde tradiţionale. La cererea organizatorilor, le-a trebuit un nume de scenă. Atunci s-au numit „Colindătorii Neamţului”.

O experienţă importantă din viaţa grupului a avut loc în decembrie 2017, atunci când elevii i-au colindat pe copiii greu încercaţi de soartă, cei din cadrul asociaţiei „Născută Înger”. A fost locul şi vremea când membrii grupului au devenit voluntari – Voluntari ai îngerilor. Aşa au început  activităţile lor de voluntariat, cu o serie de concerte pentru strângerea de fonduri în vederea întrajutorării copiilor din medii defavorizate.

Aşa a venit şi transformarea, „Colindătorii Neamţului” devenind „FRIENDS FOREVER” – prieteni pentru totdeauna! Între ei, dar şi pentru cei aflaţi în nevoie. Crezul grupului este: Mărşăluim, concertăm, ne distrăm…totul pentru o viaţă mai bună a noastră, a tuturor!

CLUBUL „VIVA ALLEGRIA”

Clubul de copii „Viva Allegria” a fost înființat în anul 2008, fiind deja în al zecelea an de activitate. Organizează în spațiile special amenajate, în sediul propriu din Piatra-Neamț, cursuri de canto și dans modern (profesor Alina Apetrii), dar și cursuri de teatru și chitară (profesor Gabriel Apetrii). De-a lungul timpului, elevii Clubului „Viva Allegria” au obținut zeci de trofee și premii la concursuri naționale (dintre ele enumerăm „Mamaia Copiilor”, „Neghiniță”, „Cântec de stea”, ”Music for kids”, „Lumini sonore by Ozana Barabancea”), precum și în străinătate (Italia, Croația, Franța). Totodată, Asociația Culturală „Viva Allegria” organizează la Piatra-Neamț și Festivalul internațional de muzică pentru copii și tineri „Viva Allegria”, fiind în pregătire a patra ediție.

CORALA „FANTASIA” – Vaslui

Corala „Fantasia” a pornit la drum în iarna anului 1995, la Gimnaziul „Elena Cuza” din Vaslui. Din anul 2002 activează sub tutela Palatului Copiilor din localitate.  

Debutul celor patruzeci de copii (cu vârste între 12-15 ani) a avut loc în primăvara anului   1996, într-o întrecere corală judeţeană. De atunci, „Fantasia” a devenit, destul de rapid, o prezenţă nelipsită din evenimentele artistice desfăşurate la nivel judeţean şi, mai târziu, pe scene din ţară şi din străinătate.     

Corul a atins un înalt nivel de măiestrie vocală, transformând fiecare spectacol într-un eveniment artistic impresionant. Forţa, acurateţea şi culoarea diferitelor interpretări, sensibilitatea şi entuziasmul prezenţei scenice au sporit frumuseţea şi valoarea repertoriului.                                                           

Corala „Fantasia” are un repertoriu bogat (peste o sută de cântece), a cărui paletă pleacă de la rafinamentul ritmic al muzicii sacre, trece prin sunetele gospel-ului şi ale jazz-ului, pentru a nu uita, în final, puritatea muzicii corale folclorice.

Explorarea entuziastă a muzicii internaţionale asigură varietatea, prospeţimea şi dinamismul repertoriului coralei.

Dintre premiile obţinute, am reţinut cel din martie, 1997 – Premiul I la Concursul Naţional al Corurilor Şcolare, Piatra Neamţ (secţiunea gimnaziu);  două Premii I la Festivalul Internaţional «Orlando di Lasso», Camerino, Italia (secţiunile folclor şi coruri de copii, iunie 2002); Premiul I «Cum laudae» la Festivalul Internaţional al Corurilor de Tineret, Veldhoven, Olanda (la ediţiile din 2004 şi 2007); Diploma pentru inalta interpretare a muzicii corale, Ohrid, Macedonia (august 2008); Premiul I – secţiunea Coruri de Copii – la Ohrid, Macedonia (august 2009); Diploma de Argint la Festivalul Internaţional Coral de la Celje, Slovenia (2014) şi Diploma de Aur la Festivalul Internaţional “A ruginit frunza din vii”, Chişinău, Republica Moldova (noiembrie 2015).

Dirijorul Coralei “Fantasia” este profesorul Vasile Negură, născut la 21 octombrie 1955 la Piatra-Neamţ. A absolvit Liceul de Muzică „Octav Bancilă” din Iaşi. A urmat cursurile Academiei de Muzică „George Enescu” din Iaşi şi a obţinut diploma de licenţă în specialitatea Pedagogie muzicală şi dirijat coral.

În prezent, este profesor la Gimnaziul „Elena Cuza” şi la Palatul Copiilor din Vaslui, în acelaşi timp, mentorul şi sufletul acestei formaţii.

Activitatea sa cu „Fantasia” a beneficiat de experienţa acumulată în anii în care a cântat în celebra Corală „Cantores Amicitiae”, instituţie muzicală a academiei muzicale ieşene iniţiată, formată şi manageriată de maestrul Nicolae Gîscă.

Dedicat prin şi cu excelenţă activităţii corale, profesorul Vasile Negură a primit, în mai 2000, Premiul Special pentru cel mai talentat dirijor, acordat de celebra Fundaţie „Madrigal – Marin Constantin”, Diploma de excelenţă în dirijat coral, acordată de Radio Iaşi, iar, in noiembrie 2015, Diploma pentru cel mai bun dirijor în cadrul Festivalului Internaţional Coral “A ruginit frunza din vii”, Chişinău, Republica Moldova

De asemenea, pentru promovarea pe plan naţional şi internaţional a localităţii în care îşi desfăşoară activitatea, i s-a conferit, în decembrie 2011, de către Primăria şi Consiliul Local, titlul de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Vaslui.

Este membru în Comisia Naţională a profesorilor de muzică, care funcţionează în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

A fost şi este frecvent invitat ca membru în juriile concursurilor şi festivalurilor corale, la nivel naţional şi internaţional.

ADINA „HEAVEN”

Adina s-a lansat în anul 2005, făcând parte din formația „Heaven”. 

Fetele din această formaţie  au cântat în formula de trei până în anul 2016, când sora Adinei, Roxana, a născut un băiețel şi a luat decizia ca pentru o perioadă de timp să se ocupe exclusiv de creșterea micuţului Maximilian Andrei.

Fiind susținută de colegele ei, Adina a continuat, construindu-şi cariera solo.

Pe parcursul a treisprezece ani, fetele au avut numeroase hit-uri, precum: „Du-mă pe o stea”, „Pentru totdeauna”, „O parte din rai”, „Sexy Girl”, „Sunshine”, „Party”, piese care s-au clasat pe locul 1 atât în România cât şi în străinătate. 

Au obținut numeroase premii MTV, au concertat în fața a zeci de mii de oameni în Rusia, Malta , Italia , Cipru şi România.

De-a lungul celor doi ani de carieră solo, Adina a lansat piese precum: „Lipsa ta”, „Noi doi”, „Ely”.

PUBLICITATE