Piatra-Neamț: S-a deschis Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre” (FOTO-VIDEO)

Începând de astăzi și până duminică, 23 mai, pietrenii se pot bucura de ce-a de-a XV-a ediție a Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre”, organizată de Consiliul Judeţean Neamţ şi Complexul Muzeal Naţional Neamţ. (vezi articolul AICI)

După o pauză de 1 an, provocată de pandemie, meşterii populari și-au dat din nou întâlnire la Piatra-Neamţ cu tipuri de produse deja consacrate sau cu lucruri noi, realizate tot în spiritul tradiţiei, la care au muncit în toată această perioadă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Spre deosebire de ceilalți ani, când acest festival era amplasat în Parcul Tineretului din Piatra-Neamț, reprezentanții Primăriei Piatra-Neamț au decis ca în acest an să se desfășoare în Piața Ștefan cel Mare, circulația rutier pe strada din fața parcului fiind blocată.

În acest weekend, cei peste 40 de meșteri populari vor prezenta principalele obiecte ale artei populare (obiecte de ceramică, din lut, lemn, sticlă sau piatra, textile de interior sau piese și accesorii de port popular, icoane, ouă încondeiate etc.)

„Sunt peste 40 de meșteri populari, majoritatea din regiunea moldovei, dar avem și invitați speciali din Baia Mare, Târgu-Mureș, Reghin și Ciucurești. unii dintre meșteri sunt colaboratori vechi, au venit de la prima ediție, din 2006, sunt câștigători ai premiului «Neculai Popa», alții sunt meșteri noi (așa cum este meșterul sticlar Rotar Alexandru din Târgu-Mureș).

Fiecare dintre acești meșteri au așteptat cu emoție întâlnirea cu publicul nemțean, pentru că în toată această perioadă au stat acasă și au lucrat.” – ne-a declarat coordonatorul festivalului, muzeograful Florentina Buzenschi.

 

Veți putea vedea o bogăție de produse, toate autentice, lucrate în gospodărie, după metode tradiționale, pentru că noi asta vrem să promovăm la Festivalul de Artă Populară «Lada cu zestre»: meșterul autentic, cel care folosește metode arhaice, care își prelucrează singur materia primă, care coase ii adevărate.” – ne-a mai spus Florentina Buzenschi

Şi în acest an se va acorda Premiul „Neculai Popa” pentru artă populară autentică, în urma aprecierilor făcute de specialiştii Complexului Muzeal Naţional Neamţ.

PUBLICITATE