Piatra-Neamț: Primarul Carabelea a stabilit! Desființează Parcul ZOO

Primarul Andrei Carabelea a stabilit după un sondaj online făcut de acesta că va desființa Parcul Zoologic din Piatra-Neamț.

Parcul Cozla a fost inaugurat pe 15 august 1904, de Sfânta Maria, decizia de amenajare a lui survenind unui fenomen meteo. În noaptea de 21/22 mai 1897, după zile în şir de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare, iar la baza muntelui Cozla au fost afectate 21 de case.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pentru a combate alte posibile alunecări, Nicu Albu, prefect şi apoi primar, a avut ideea realizării unui mare parc. Lucrările au pornit în 1901 doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.

Nicu Albu a donat acest parc cu destinație precisă iar dacă acesta se închide sau terenul își schimbă destinația, el revine în proprietatea moștenitorilor lui Nicu Albu (sau celor care au cumpărat drepturile litigioase)

Astfel, în spațiul public au apărut mai multe informații privind un posibil tun imobiliar în zonă.

O opinie despre iniţiativa primarului a avut-o şi Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ, pentru Adevărul.ro:

Parcul Zoo nu poate şi nu trebuie să fie desfiinţat, el este un reper local, un element identitar şi unul din puţinele locuri în care copiii din judeţul Neamt pot admira animale deosebite. Noi avem intenţia să clasăm obiectivul în Lista Monumentelor Istorice, chiar am avut sugestii şi de la Institutul Naţional al Patrimoniului. De aceea, o declar în mod public, că nu vom fi de acord cu desfiinţarea lui şi nu vom da aviz favorabil pentru asta. Cred că mai potrivit ar fi să gândiţi o variantă de investiţii pentru reabilitarea şi punerea în valoare mai bună a Parcului Zoo. Am sperat că noua abordare a conducerii Primăriei Piatra Neamţ să vizeze cu precădere protejarea şi promovarea valorilor locale (puţinele care au mai rămas) şi nu distrugerea lor“.

Mai jos, mesajul primarului Carabelea:

Le mulțumesc celor 3600 de pietreni pentru implicare și pentru răspunsurile acordate în consultarea publică lansată cu privire la activitatea Grădinii Zoologice din Municipiul Piatra Neamț, la începutul săptămânii trecute.

Pentru a fi cât mai simplu și mai rapid de completat, am realizat un chestionar format din 3 întrebări scurte cu opțiuni clare și concise.

Prima dintre ele se referă la importanța, oportunitatea sau necesitatea grădinii zoologice din Piatra Neamț, unde 1799 de cetățeni, respectiv 50% din cei chestionați, au acordat notă minimă, considerând că acest obiectiv nu este important, oportun sau necesar pentru orașul nostru. Doar 840 de respondenți, respectiv 23,3% din cei chestionați, văd oportun și necesar acest obiectiv.

La a doua întrebare, despre cât de des vizitează pietrenii grădina zoologică, putem observa că 43,9% din locuitori nu au mers niciodată să o viziteze, iar ultima întrebare, și cea mai importantă, legată de continuitatea funcționarii grădinii zoologice vine cu un răspuns negativ de la mai mult de 65% dintre pietreni, ceea ce este mai mult decât elocvent că majoritatea respondenților nu văd utilitatea acestei grădini zoologice.

Pentru a pune capăt oricăror speculații legate de acest subiect, așa cum am mai spus și o repet, după desființarea grădinii zoologice spațiul va rămâne într-un mod cât mai autentic pus în valoare. Va fi o reinterpretare modernă a destinației inițiale pe care primarul Nicu Albu, cel mai bun primar al municipiului Piatra Neamț, a oferit-o acestui spațiu. Astfel, vom acorda valoarea istorică cuvenită și meritată acestui parc. Și nici un suflet nu va mai fi chinuit aici. Va fi o expresie a bucuriei și libertății pentru toți cei care îl vor vizita. Pentru a pregăti cum se cuvine acest proiect vom apela la studenți arhitecți dispuși să ofere comunității noastre o mostră din creativitatea și imaginația lor.

Vreau să asigur fiecare pietrean în parte că domeniul public va rămâne intact, doar valoarea istorică a acestuia va crește.

PUBLICITATE