Piatra-Neamț: Primăria, informare privind tăierea castanilor

Ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat și a stării fitosanitare precare, în timpul vântului puternic din data de 04.02.2021, din mai mulți castani amplasați în aliniamentele stradale din  zona bulevardului Republicii, străzii Ștefan cel Mare și străzii Eroilor din Piatra-Neamț, s-au desprins și rupt elemente importante de lemn, care au afectat siguranța traficului pietonal și rutier.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Primăria Municipiului Piatra-Neamț, în calitate de proprietar, este obligată să asigure siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementele acestora și va solicita  ROMSILVA – Direcției Silvice Neamț, marcarea arborilor uscați și eliberarea autorizației privind tăierea acestora. 

Vă facem cunoscute următoarele precizări:

  • Municipiul Piatra Neamţ efectuează tăierea exclusivă a castanilor uscați, în curs de uscare și a celor care pot afecta siguranța traficului pietonal și rutier amplasați în aliniamentele bulevardului Republicii, străzii Ștefan cel Mare și străzii Eroilor.
  • În locul castanilor tăiați, în perioada martie –aprilie 2021 se vor planta platani cu o înălțime de 3- 4 m.
  • Luând în considerare vârsta maximă de 150 de  ani, la care poate ajunge un castan în condiții ideale, anul plantării lor (în jur de 1895), acțiunile paraziţilor (înroșirea frunzelor și infestării cu acarieni – boli cu o frecvenţă foarte mare în Sud Estul Europei după anii 2000), în anul 2011 instituţia noastră a luat decizia înlocuirii castanilor existenți cu platani.
  • Pentru păstrarea tradiției, în anul 2006, instituția noastră a plantat puieți de castani în alveolele libere din aliniamentul bulevardului Republicii, plantație considerată nereușită deoarece mulți puieți de castani  s-au uscat ori au avut creșteri nesemnificative.
  • Specia de platan ( Platanus hybrida) a fost aleasă în detrimentul castanilor din următoarele motive: rezistenţă mare la poluare, înrădăcinare puternică, ritmul mare de creştere, capacitatea platanului de purificare a aerului, aspect decorativ, adaptarea speciei la condițiile climatice actuale și nu în ultimul rând experimentul reușit din anul 2007 când s-a înființat aliniamentul stradal plantat cu platani în bulevardul Decebal din Piatra-Neamț – zona Miorița.

Lucrările de tăiere a castanilor uscaţi și în curs de uscare amplasați în aliniamentul bulevardului Republicii, străzii Ștefan cel Mare și străzii Eroilor se vor executa în baza aliniatului (3) ale art.12 din Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților.

PUBLICITATE