Piatra-Neamț: Povestea Marii Uniri de la 1 Decembrie a fost spusă la Cinema Dacia

Astăzi a avut loc evenimentul ,,Povestea Marii Uniri de la 1 Decembrie / Garda Națională de la Alba Iulia si Personalitățile Unirii” eveniment organizat de Primăria Piatra-Neamț in parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Cei 500 de elevi  prezenți au aflat, cu ajutorul personajelor care au reconstituit acea zi, evenimentele  care au avut loc în orașul unirii pe data de 1 Decembrie 1918.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Garda Națională de la Alba Iulia a fost o formațiune  de soldați români transilvăneni care a contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Excelenta organizare a acestui corp militar a constituit, de altfel, și unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă, în noiembrie 1918, ca loc pentru Marea Adunare Națională ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu România.

„Personalitățile Unirii”  au dat  viață unor personaje implicate direct în actul Marii Uniri, dintre acestea amintim pe Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Goldiș, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod sau Samoilă Mârza, cel care a realizat singurele fotografii la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia.

Este primul din seria de evenimentelor prin care marcăm împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Pe tot parcursul anului 2018 vor avea loc evenimente pentru a marca cel mai important moment al istoriei noastre” a declarat primarul Dragoș Chitic

PUBLICITATE