Piatra-Neamț: Plângere penală pentru Bogdan Gavrilescu, secretarul primăriei și încă un funcționar public

În urmă cu câteva zile, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț a fost depusă o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și abuz în serviciu, pentru câteva persoane care au activat sau activează în conducerea primăriei municipiului Piatra-Neamț.

Este vorba de fostul viceprimar PMP Bogdan Gavrilescu, actualmente consilier local, de  Oana Sârbu, secretarul general al primăriei municipiului și Rusu Mirela, din cadrul serviciului Urbanism al primăriei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Plângerea a fost făcută de către SC Livraro Horeca Services SRL, societate care ar fi fost păgubită de către funcționarii respectivi în timp ce își exercitau atribuțiile de serviciu, prin falsificarea unor acte oficiale și prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, lucru care a dus la o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale reclamantei.

În același timp, în plângere se vorbește și despre prejudicierea instituției în care cele trei persoane își desfășoară activitatea.

Subiectul este legat situația juridică a terenului aflat în zona ultracentrală a municipiului Piatra-Neamț (terasa fostului restaurant Toinique), în sensul în care acel teren face parte din domeniul public al municipalității.

Ca urmare a acestei încadrări, regimul juridic este diferit față de cea a unui teren privat, în sensul că nu i se pot aplica dispoziții de drept comun.

În plângerea depusă la Parchet, se explică faptul că funcționarii din cadrul Primăriei au atestat în cadrul unui înscris care produce consecințe juridice, un fapt nereal, terenul respectiv nefiind înregistrat în lista de inventar al terenurilor aparținând domeniului public al Minicipiului Piatra-Neamț, ci face parte parte din domeniul privat, fiind permisă astfel concesionarea, închirierea sau chiar vânzarea pe baza normelor de drept comun.

În acest context, societatea păgubită spune că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de fals intelectual, certificatul de urbanism emis fiind un inscris oficial, iar funcționarii care l-au semnat și care au inserat în conținutul acestuia împrejurări care nu corespund realității, făcându-se vinovați de săvârșirea acesteia.

În urmă cu câteva luni, an scriam despre o ilegalitate în formă continuată, făcută în „buricul târgului”, cu multe complicități, care va da dureri de cap multor persoane din primăria municipiului Piatra-Neamț (vezi aici).

Între timp, în luna august 2020 a fost deschis un dosar penal la Poliția Județului Neamț iar organele ablilitate au început să pună lucrurile cap la cap.

Două luni mai târziu, în luna octombrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț conexează două dosare penale având același obiect și declină către DNA  – Serviciul Teritorial Bacău soluționarea acestora, cauza intrând în competența procurorilor anticorupție.

Ciudat este că în acest moment, în interiorul Primăriei se pasează ”pasează” de la unii la alții problema cu privire la ilegalitățile care au făcut ca organele de cercetare penală să se pună în mișcare în acest dosar, iar răspunsurile pe care instituția le dă în continuare sunt de-a dreptul halucinante. Dar despre acest lucru, într-un material viitor…

PUBLICITATE