Piatra-Neamț, orașul lucrărilor neterminate. Ce proiecte trebuiau terminate până astăzi

Administrația Carabelea se poate „mândri” cu cele mai multe promisiuni nerespectate, cel puțin în ce privește numărul de proiecte neterminate, deși aveau un termen clar stabilit până la sfârșitul anului.

În august 2023, Primăria Piatra-Neamț, sub conducerea primarului Andrei Carabelea, anunța cu entuziasm progresele în implementarea unei serii de proiecte ambițioase (majoritatea pornite de fosta administrație) finanțate din fonduri europene.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Atenție, vorbim doar despre proiectele finanțate din fonduri europene, pentru că cele din bugetul local știm cum înaintează… (vezi puntea de la ștrand, Grădina ZOO, asfaltări etc.)

Aceste proiecte, variind de la modernizarea infrastructurii școlare și rutiere până la implementarea de sisteme inteligente de management al traficului și bike-sharing, erau promise să fie finalizate până la sfârșitul anului 2023.

Mai jos, lista proiectelor care trebuiau terminate până la sfârșitul anului 2023:

  1. Lucrări de instalare a sistemului de management inteligent al traficului (SMT)
  2. Implementare sistem bike-sharing
  3. Reorganizarea coridorului principal de  Mobilitate urban ape axa est-vest Bulevardul Decebal, Piața Mihail Kogălniceanu, Bulevardul Traian (cu excepție, carosabil Bd. Decebal cu termen până în trim. II 2024)
  4. „Regenerare urbană a coridorului secundar de mobilitate pe axa est-vest – Etapa I (Bulevardul 9 Mai, Strada Dimitrie Leonida)”
  5. Modernizare coridor integrat de mobilitate est-vest – Strada Mihai Viteazu din municipiul Piatra-Neamț
  6. „Reabilitarea/ modernizarea unui centru multifuncțional în zona Subdărmănești – Cinematograful Cozla
  7. Investiții în infrastructura educațională gimnazială din cadrul Școlii Gimnaziale nr.8, Municipiul Piatra-Neamț
  8. Investiții în infrastructura educațională gimnazială din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 5, Municipiul Piatra-Neamț
  9. Investiții pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice din infrastructura educațională pentru învățământul tehnic și vocațional din Municipiul Piatra Neamț – Liceul de Arte Victor Brauner
  10. Reabilitare, modernizare și dotare Colegiul Tehnic de Transporturi
  11. Reabilitare, modernizare și dotare Grădinița program prelungit nr. 6
  12. Reabilitare, modernizare și dotare Grădinița nr. 2
  13. Reabilitare, modernizare și dotarea Creșa Precista
  14. Modernizarea stațiilor de așteptare transport public (TP)
  15. Creșterea calității vieții locuitorilor din Cartierul SPERANȚA prin amenajarea unei grădini publice 
  16. Amenajare grădină publică în zona urbană marginalizată Văleni
  17. Îmbunătățirea mediului urban din Municipiul Piatra-Neamț prin amenajarea unui scuar în cartierul Pietricica
  18. Creșterea performanțelor transportului public prin investiții de tip integrat în soluții inteligente aferente unui coridor de mobilitate din municipiul Piatra Neamț
  19. Proceduri simplificate pentru reducerea birocrației prin digitalizare în municipiul Piatra Neamț

Acum, la începutul anului 2024, realitatea din Piatra-Neamț este una sumbră: majoritatea acestor proiecte sunt încă în aer, cu termene depășite și fără un orizont clar de finalizare. Câte din aceste proiecte sunt finalizate, cu recepție finală și care deja să funcționeze le simt pietrenii pe pielea lor.

După mai bine de 3 ani de când se află la conducerea municipiului Piatra-Neamț, Administrația Carabelea nu a reușit să ofere o stabilitate și să respecte termenele de finalizare ale proiectelor (pornite de fosta administrație).

Grav este faptul că pietrenii au ajuns să nu mai fie indignați de promisiunile nerespectate și s-au obișnuit cu astfel de atitudini al primarului Carabelea (ca de exemplu podul de la spital). A devenit deja o resemnare și vedem constant cum promisiunile actualei administrații devin subiect de glume printre cetățeni.

Și mai grav este că cel mai logic răspuns pentru toate aceste întârzieri este faptul că anul acesta este an electoral, iar așa cum a declarat într-o emisiune, primarul Andrei Carabelea „va juca” mai mult politic. Astfel, vom vedea cum din gropile, șanțurile, molozul și noroiul cu care deja ne-am obișnuit ne vom trezi cu mărețe proiecte realizate și cu multe panglici tăiate până în ziua votului, după principiul „românul uită”.

PUBLICITATE