Piatra-Neamț: Mica Unire, sărbătorită cu o nouă serie de documente digitizate, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț sărbătorește 160 de ani de la Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859 – prin lansarea în spațiul public a unei noi serii de cărți și documente digitizate, care se referă la acest eveniment și care sunt disponibile pe site-ul internet al instituției, www.bibgtkneamt.ro. Cele 50 de volume în format PDF fac parte din Fondul documentar „G.T. Kirileanu“ și acum pot fi citite accesând, de pe pagina principală, rubrica „Unirea Principatelor Române“ din meniul „Biblioteca digitală“.

Cei interesați vor găsi aici cărți precum „100 de ani de la nașterea lui Cuza-Vodă“ de Nicolae Iorga, apărută în 1920; „Alegerea de la 24 Ianuarie 1859“ de Ioan C. Filitti; „Apelul către unire al lui Cuza-Vodă la 1859“ de Nicolae Iorga; „Austria și lovitura de stat dela 2/14 Mai 1864“ de Alexandru Lăpedatu, apărută în 1946; „Câteva date nouă cu privire la familia Cuza“ de Vasile Pârvan, apărută în 1904; „Cele două uniri“ de Constantin Kirițescu, apărută în 1936; „Conflictul dintre guvernul Moldovei și Mânăstirea Neamțului“ de Radu Rosetti și așa mai departe. Lista completă a lucrărilor din această serie se află în fișierul PDF atașat.

Documentele recent digitizate se adaugă celor puse la dispoziția cititorilor în cadrul proiectului dedicat Centenarului „1918 în colecțiile Fondului Documentar «G.T. Kirileanu». Documente digitizate referitoare la Basarabia, Bucovina și Transilvania“, proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. De asemenea, este continuată dezvoltarea bibliotecii digitale, care și-a început existența cu ziarul „Timpul“ de la sfârșitul secolului al XIX-lea – la care au scris personalități de seamă precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale sau Ioan Slavici – și a continuat cu alte seriale vechi, cărți poștale și fotografii.

PUBLICITATE