Piatra-Neamț: Fără plimbări cu animale de companie, fără rufe la balcoane și fără repararea mașinilor pe stradă

Noul Regulament privind normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică din municipiul Piatra Neamț aduce „schimbări în asigurarea curățeniei și îmbunătățirea aspectului edilitar al clădirilor, curților, împrejmuirilor, căilor de acces, precum și a străzilor, drumurilor și spațiilor verzi aparținând domeniului public și privat al Municipiului, aferente imobilelor.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, în proiectul propus de primarul Andrei Carabelea, și votat de Consiliul Local, găsim, printre obligații, și următoarele:

  1. Posesorii de animale de companie au urmatoarele obligații in timpul plimbarii animalelor pe domeniul public (1):
    a) sa detina asupra lor materialele necesare (manusi, punga, etc) pentru curatarea locului si evacuarea dejectiilor fiziologice;
    b) sa nu permita accesul animalelor de companie pe spatiile verzi din parcuri, gradini publice si cele aferente ansamblurilor de locuinte, in spatiile de joaca amenajate pentru copii, in magazine si piete de desfacere a produselor agroalimantare. Accesul cu animalele de companie va fi permis numai in spatiile special amenajate. Nu vor fi supusi acestui regim, cainii de serviciu ai structurilor de mentinere a ordinii si linistii publice;
    c) mentinerea cainilor in lesa, iar cei din categoria cainilor agresivi vor purta obligatoriu si botnita;
    (2) Posesorii de animale de companie vor detine carnete de sanatate pentru acestea si vor asigura vaccinarea lor in conformitate cu normele sanitar-veterinare in vigoare.
    (3) Posesorii de animale de companie vor asigura o permanenta stare de curatenie si igienizare a spatiilor destinate cresterii acestora, luând masurile necesare in vederea evitarii poluarii olfactive a celorlalte persoane.
    (4) Persoanele care detin animale de companie in imobile cu spatii comune, vor asigura protectia si siguranta celorlalti locatari in raport cu acestia. Aceasta obligatie le revine de asemenea si in timpul plimbarii acestora pe domeniul public.
  2. uscarea rufelor pe suporturi montate sub geamurile aferente apartamentului sau in afara balconului si in fata blocului;
  3. spalarea masinilor precum si repararea acestora pe trotuar, pe partea carosabila sau in orice alte spatii neamenajate in acest scop;

Încălcarea prevederilor de la punctul 1, se sancționează cu amendă de la 250 lei la 500 lei.

Pentru cei care nu respectă punctul 2, se sancționează cu amendă de la 300 lei la 500 lei pentru persoane fizice și de la 1000 lei la 2000 lei pentru persoane juridice.

La punctul 3, cei care își repară sau spală mașinile pe stradă, în parcare, sau în alt loc neamenajat în acest scop, riscă amenzi de la 1000 lei la 1500 lei (pentru persoane fizice) și de la 2000 lei la 2500 lei (pentru persoane juridice)

PUBLICITATE