Piatra-Neamț: Consilierii au decis! Parcul Zoologic va fi doar un parc

Ieri, consilierii locali de la PNL – USR – Pro România – ALDE au votat pentru transformarea grădinii zoologice în grădină publică. Totodată, noul parc va purta numele „Nicu Albu”.

Pietrenii nu se vor mai putea bucura de animalele Parcului Zoologic din Piatra-Neamț, iar administrația îl va transforma într-o grădină publică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, noua administrație a scăpat de găsirea unei soluții pentru ca animalele să trăiască într-un mediu propice, iar cele peste 170 de viețuitoare vor fi mutate sau vândute (momentan nu se știe sigur unde și cui).

Cert este că, așa cum anunță conducerea Primăriei, în locul lor vor fi „locuri de joacă… tobogane și multe, multe atracții și surprize pentru copii.

Reamintim că Parcul Cozla a fost inaugurat pe 15 august 1904, de Sfânta Maria, decizia de amenajare a lui survenind unui fenomen meteo.

În noaptea de 21/22 mai 1897, după zile în şir de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare, iar la baza muntelui Cozla au fost afectate 21 de case.

Pentru a combate alte posibile alunecări, Nicu Albu, prefect şi apoi primar, a avut ideea realizării unui mare parc.

Lucrările au pornit în 1901 doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.

După finalizarea parcului, Dimitrie Hogea, viceprimar și apoi primar la Piatra Neamț, a propus ca parcul să poarte numele lui Nicu Albu, ca semn de prețuire pentru munca depusă de el. În modestia sa, acesta a refuzat, atribuindu-se atunci denumirea de Parcul Cozla

Nicu Albu a donat acest parc cu destinație precisă iar dacă acesta se închide sau terenul își schimbă destinația, el revine în proprietatea moștenitorilor lui Nicu Albu (sau celor care au cumpărat drepturile litigioase). Se pare că aceste documente nu se găsesc (sau au dispărut) în arhiva Primăriei, iar acest teren poate fi înstrăinat de municipalitate așa cum s-a făcut, în administrațiile trecute, cu multe alte terenuri.

PUBLICITATE