Piatra-Neamț: Bonă prinsă în flagrant de polițiști, după ce a sustras o sumă importantă de bani

În ziua de 12 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați de către un bărbat de 46 ani, din Piatra Neamț, despre faptul că în perioada septembrie – decembrie 2017, i-a fost sustrasă din locuinţă o sumă de peste 45.000 lei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că posibilul autor al furtului este o femeie de 30 ani, din Gârcina, care lucrează ca bonă în locuinţa reclamantului.

Astfel, în cursul zilei de ieri, a fost organizată o acțiune flagrantă, în urma căreia femeia a fost depistată având asupra sa suma de 16.000 lei, în timp ce ieşea din locuința reclamantului.

Aceasta a fost preluată și condusă la Poliția municipiului Piatra Neamț, unde, în urma percheziţiei corporale, a fost găsită și ridicată suma de bani, sustrasă din locuinţa persoanei vătămate.

În urma documentării activității infracționale, femeia a fost introdusă în arestul IPJ Neamţ pentru 24 ore. Cercetările sunt continuate de polițiști pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii faptei.

Aducem în atenția părinților faptul că activitatea de bonă este reglementată de Legea 167/2014 și prevede condițiile de exercitare a acestei profesii, respectiv: “(1) Poate exercita profesia de bonă orice persoană fizică dacă îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este cetăţean român sau străin cu domiciliul/reşedinţa, de regulă, în aceeaşi localitate cu domiciliul/reşedinţa copilului; b) este cetăţean străin cu drept de muncă în România şi posedă un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bonă; c) are capacitate deplină de exerciţiu, în condiţiile legii; d) este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; îndeplinirea acestei condiţii se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii; e) este aptă din punct de vedere psihologic; îndeplinirea acestei condiţii se dovedeşte cu raportul de evaluare eliberat în condiţiile legii; f) nu are antecedente penale, cu excepţia faptelor săvârşite din culpă, dovedite prin certificat de cazier judiciar. (2) Prin titlu oficial de calificare a bonelor se înţelege: a) certificatul obţinut în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 375/2002, republicată; b) diploma, certificatul sau un alt titlu de bonă, recunoscute ori echivalate în conformitate cu prevederile Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Documentele care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. d)-f) se actualizează anual.”
Totodată conform articolului 7, din aceeași lege, “exercitarea profesiei de bonă se poate realiza, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) şi (3), prin: a) furnizarea serviciilor în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană juridică; b) desfăşurarea activităţii bonei ca persoană fizică autorizată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare.”

PUBLICITATE