Piatra-Neamț: Bico Industries: Declaraţie de presă

O serie de informaţii puse recent în circulaţie, în spaţiul public local, în legătură cu un proiect investiţional al companiei Bico Industries în Piatra Neamţ, impune un punct de vedere clar, lipsit de echivoc din partea noastră.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Bico Industries are o reputaţie certă în sectorul industrial performant. Reputaţia este clădită şi consolidată în timp prin truda unei echipe de profesionişti, iar compania e mândră că are sediul în Piatra Neamţ.

Considerăm ca oportună, în acest moment, pe acest fond o intervenţie lămuritoare.

Ansamblul rezidenţial pe care intenţionăm să-l edificăm în cartierul Precista, pe amplasamentul dintre str. Uzinei şi str. Titu Maiorescu, în proximitatea Bisericii Lipoveneşti şi a Bisericii Creştine Baptiste „Sfânta Treime”, nu are cum depăşi etapa de proiect altfel decât cu respectarea legilor şi reglementărilor în domeniu în vigoare. Pentru construcţia care la maxim va avea regimul de înălţime compus din demisol, parter şi opt etaje (D+P+8E) parcurgem etapa de elaborare a Planului urbanistic zonal (PUZ) şi a Regulamentului local de urbanism (RLU). Intenţia noastră a fost adusă în termen la cunoştinţa publicului interesat de către Primăria Piatra Neamţ.

Investiţia este una privată, locală, de înalte standarde de calitate şi confort, care va aduce plus-valoare urbanistică oraşului. Terenul necesar este preponderent unul privat (1.387 mp), deţinut legal de entităţi private. Subliniem aceste aspecte pentru că dorim înelegere şi respect pentru o iniţiativă privată, la fel cum şi noi înţegem şi respectăm punctele de vedere ale proprietarilor de apartamente din zonă şi nu doar ale lor.

Este normal să apară nemulţumiri şi obiecţii. De aceea există calea dezbaterii publice şi discuţii oficiale directe, arbitrate de Primărie, aşa cum este cea programată pe 7 februarie a.c.

Pentru a ne face înţeleşi, în sensul abordării acestui proiect, trebuie precizat că, în conformitate cu prevederile RLU aferent PUG Piatra Neamţ nr. 100/1997, în zona de interes nu este impus un anume regim de înălţime al clădirilor, aspect menţionat în Studiul de oportunitate, document public la îndemâna părţilor interesate. Din acest material prezentăm în rezumat şi principalele intervenţii propuse:  

  • Construirea unei clădiri cu demisol general (în care vor fi amenajate parcări auto) şi trei zone de înălţimi diferite. Prima zonă va fi construită doar pe demisol. Aceasta va avea acoperiş de tip terasă circulabilă pe care vor fi amenajate locuri de parcare pentru autovehiculele viitorilor locatari. A doua zonă va avea regimul de înălţime D+P+6E. Parterul acestei zone va fi ocupat cu spaţii comerciale în care se vor desfăşura activităţi economice admise de reglementările urbanistice în vigoare. A treia zonă se va desfăşura la nivelul etajelor 7 şi 8. Aceasta va fi ocupată de apartamente de tip „Penthouse”, cu grad sporit de confort.
  • Realizarea căilor de acces auto şi pietonal care vor racorda demisolul şi parterul clădirii cu terenul natural şi implicit cu căile publice de circulaţie.
  • Desfiinţarea platformei de colectare a deşeurilor menajere de pe proprietatea privată şi reamenajarea acesteia pe domeniul public.
  • Concesionarea de către investitor a două suprafeţe de teren din domeniul public. Acestea vor avea o suprafaţă totală de aproximativ 58 mp . Suprafaţa cea mai mare va avea circa 50 mp şi va fi utilizată pentru amenajarea a patru locuri de parcare. Cea de-a doua va fi amenajată ca spaţiu verde.

În egală măsură trebuie spus că proiectantul nostru a susţinut, în perioada premergătoare, o corespondenţă aplicată, de o natură tehnică laborioasă, cu primăria pietreană. Înainte de a ajunge la obiecţiile şi nemulţumirile atribuite sau formulate în principal de proprietari de apartamente din zona de interes, am răspuns solicitărilor de clarificări şi dezvoltare a argumentelor investitorului primite de la primărie. În acest sens, venind în întâmpinarea unei nedorite escaladări a neînţelegerilor, prezentăm noi două subiecte sensibile:

  • Însorirea apartamentelor de pe faţada de Vest a unui bloc din zonă (L4) nu este influenţată în niciun fel de investiţie. Pentru apartamentele dinspre S-S-V, ale scării D a aceluiaşi bloc (cele cu vedere către terenul studiat), însorirea va fi asigurată conform prevederilor legale, prin amplasarea noii construcţii la o distanţă de cel puţin 21,15 m. Această distanţă este mai mare decât cei 15 m care reprezintă jumătate din înălţimea cea mai mare (30 m) a tronsonului clădirii mai apropiate de blocul în cauză. Legea este general valabilă şi se aplică, indiferent de un disconfort de natură subiectivă. Și un studiu de însorire, de exemplu, poate avea o componentă subiectivă, dar tocmai de aceea este trecut prin filtrul unor avize şi aprobări.
  • Referitor la propunerea ca pe terenul studiat să fie înfiinţat un parc de joacă pentru copii sau o parcare, precizăm că ambele loturi sunt proprietate privată şi se află în administrarea proprietarilor, iar implementarea oricărei investiţii de utilitate publică nu cade în sarcina entităţilor de drept privat. Astfel de investiţii se pot realiza pe terenurile respective de către autorităţile locale, judeţene sau centrale doar în baza Legii nr. 255/2010, cu modificările şi completările ulterioare, privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local. Până la data depunerii la Primăria Piatra Neamţ a Studiului de oportunitate aferent Planului urbanistic zonal propus, nici unul din proprietarii terenurilor studiate nu a primit de la autorităţile menţionate vreo notificare de expropriere.

În încheiere reafirmăm deschiderea şi dorinţa noastră de a găsi soluţii legale şi cât se poate de confortabile, cu avantaje comune la vedere, în vederea dezvoltării proiectului nostru.

Bico Industries înţelege să răspundă fără ezitare şi cu bună credinţă solicitărilor de informaţii publice legate de proiect.

Nu în ultimul rând, dezavuăm orice tentativă de asociere sau provocare a unor paralelisme cu alte proiecte imobiliare din Piatra Neamţ care nu au nicio legătură cu noi.

Al dumneavoastră,
Mihai Bîrliba,
Director

 

 

PUBLICITATE