Peste 63.000 de elevi și preșcolari au fost evacuați din școli în urma unui exercițiu în caz de cutremur (FOTO)

Peste 63.000 de elevi și preșcolari au participat astăzi, 13 octombrie, la un exercițiu de evacuare în cazul producerii unui cutremur ce a avut loc în toate școlile din Neamț.

Din 10 ani, pe 13 octombrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț desfășoară cu ocazia Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului la Dezastre un exercițiu de evacuare în cazul producerii unui cutremur în toate unitățile de învățământ din județul Neamț.

Exercițiul a avut ca temă „Activitatea personalului didactic și a elevilor din județul Neamț pe timpul și imediat după producerea unui cutremur”.

Această activitate are ca scop conștientizarea riscului dar și formarea deprinderilor pentru a putea acționa corespunzător în cazul producerii unui astfel de eveniment.

Exercițiul a urmărit:

✅️anunțarea producerii situației de urgență la ora 09:50 la nivelul fiecărei unități de învățământ;
✅️comportamentul adecvat ce trebuie adoptat în cazul producerii unui cutremur
✔️adăpostirea copiilor sub bancă, masă, grindă sau tocul de la ușă. În cazul în care sunt persoane ce au fost surprinse pe hol, se recomandă ca acestea să se așeze în poziția ghemuit cu mâinile deasupra capului lângă peretele interior, îndepărtându-se de ferestre
✔️deschiderea ușii de la clasă de către cadrul didactic (aflat la ora de curs)și poziționarea acestuia sub tocul de la ușă,
✔️evacuarea copiilor din clase (cu recomandarea de a-și acoperi capul cu o carte sau ghiozdanul) după ce cadrul didactic s-a asigurat că se poate efectua în condiții de siguranță
✔️efectuarea prezenței elevilor, pe clase, la locul de evacuare (stabilit) și înștiințarea conducerii unității de învățământ.

La activitatea de astăzi, conform centralizării, au participat 63800 de preșcolari și elevi și 5245 cadre didactice și personal auxiliar din 221 de unități de învățământ.

„Precizăm că, de această dată nu au fost acționate mijloacele de alarmare a populației (sirenele electrice/electronice). La exercițiu a fost folosit semnalul de la sonerie sau clopoțel (stabilit la nivelul unității de învățământ) care a marcat începerea exerciţiului.” – a transmis ISU Neamț

Semnalele de alarmare ce se transmit cu ajutorul sirenelor electrice și electronice pot fi ascultate pe site-ul instituției noastre, astfel:

Alarma aeriană

Alarma dezastre

Prealarma aeriană

Încetarea alarmei

Regulile de comportament sunt prezentate în cadrul campaniei naționale Nu tremur la cutremur. Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv de bază informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.

Evenimentul de astăzi a fost publicat și pe https://www.preventionweb.net/event/earthquake-drill-international-day-disaster-disk-reduction-2023

PUBLICITATE