Peste 500 de cartușe și 2 proiectile găsite de echipa pirotehnică a ISU Neamț


2 misiuni legate de asanare a teritoritoriului de muniţie neexplodată din
cel de-al Doilea Război Mondial

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
  • 506 cartuşe în Pădurea Nemţişor

Luni, 30.05 a.c., la ora 09:33, un bărbat în vârstă de 62 de ani a anunţat Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ, prin apel la „112”, că a descoperit o mulţime de cartuşe în Pădurea Nemţişor, în timp ce se afla la cules ciuperci. Echipa pirotehnică a unităţii, formată din trei subofiţeri, a ridicat cele 90 de cartuşe cal. 7,92 mm. Pe timpul verificării zonei, pe o suprafaţă de 300 mp., militarii au mai descoperit elemente de muniţie de acelaşi fel, însumând 506 cartuşe.

  • Două proiectile pe malul pârâului Bobeică

La ora 11:25, un angajat al Ocolului Silvic Tarcău a anunţat că a descoperit două elemente de muniţie pe malul pârâului Bobeică. Echipa pirotehnică a ridicat două proiectile, de cal. 105 mm. şi 75 mm., ambele trecute prin gura de foc (au fost lansate pe timpul războiului, pentru a produce distrugeri) – situaţie în care elementele sunt deosebit de sensibile.

Toate elementele de muniţie au fost preluate în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii în condiţii de siguranţă.
Astăzi, echipa pirotehnică va continua astăzi misiunea de cercetare în Pădurea Nemţişor.

Pentru a preveni eventuale evenimente nedorite, răniri sau chiar decese, ce ar putea fi produse de elementele de muniţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte modul corect de comportare la descoperirea acestora:

  • Anunţaţi imediat evenimentul, prin apel la „112”;
  • Nu atingeţi elementele de muniţie, declanşarea acestora poate duce la rănire sau chiar la deces;

Izolaţi zona şi nu permiteţi nimănui accesul în apropierea elementelor de muniţie, până la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitată să execute misiuni de asanare a teritoriului, în condiţii de siguranţă.

PUBLICITATE