Peste 200 de câini, sterilizați în Neamț în 12 zile

În perioada 23 mai – 3 iunie a avut loc în județul Neamț o campanie de sterilizare gratuită a câinilor cu și fără stăpân.

Clinica mobilă a asociației Nomad Vet, cu echipa să formată din medicii veterinari Cornel și Dana, ajutați de Livia (absolventă a facultății de medicină veterinară) a ajuns în Bicaz, Pângărați, Roznov, Podoleni și Târgu Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În 12 zile, au fost sterilizați 217 câini, dintre care 42 masculi și 175 femele. Din cei 217, au fost sterilizați 37 de câini fără stăpân. Numărul câinilor sterilizați pe fiecare localitate în parte:

  • Bicaz 35 de câini,
  • Pângărați 44 de câini,
  • Roznov 45 de câini,
  • Podoleni 38 de câini
  • Târgu Neamț 55 de câini.

„Ne bucurăm de faptul că multe persoane au profitat de această oportunitate atât pentru bunăstarea animalului lor cât și a comunității în care trăiesc, îndeplinind astfel și o obligație legală. Prin lege, doar câinii de rasă și câinii „utilitari” fac excepție de la operația de sterilizare. Sancțiunea pentru lipsa sterilizării începe de la 5.000 de lei și poate ajunge până la 10.000 de lei. 

Din păcate, însă, trebuie să precizăm că aproape toți câinii cu stăpân care au fost sterilizați erau lipsiți de orice fel de îngrijire veterinară: nicio vaccinare sau deparazitare, niciun vaccin antirabic, nu aveau microcip și nici carnet de sănătate. Doar a hrăni un câine nu înseamna a-l îngriji așa cum se cuvine.

Ne indignează faptul să vedem proprietari care vin cu mașini scumpe de mii de euro la o campanie de sterilizare gratuită. Nu am refuzat pe nimeni de dragul animalelor, dar când cineva se prezintă cu un SUV și nu a cheltuit nici măcar 10 lei pentru un carnet de sănătate și nici 50 de lei pentru un vaccin pentru câinele său, rămânem fără cuvinte. 

Dorim să mulțumim voluntarilor care ne-au însoțit în această campanie și care ne-au ajutat zi de zi cu toate activitățile necesare, în speranța că nu vom uita pe nimeni: Andra Silvaș, Vasilică Popa, Cezar Lămătic, Mihaela Atudosiei, Ana Trofin, Daniel Trofin, Daniela Stamatin, Delia Timofte, Raluca Corfu, Alina Diaconescu, Patricia Ștefana, Luiza Țânașă, Constantin Nichițoaia, Bianca Pașnicu, Andreea Moldovanu, Georgiana Cornea, Ioana Ignat.  În plus, dorim să mulțumim Mirelei Arvinte pentru coordonarea asociațiilor străine din România și voluntarilor (și finanțatorilor) care în mod special au sosit din Germania: Gină, Ingrid și Alexandra. Dorim să mulțumim Doamnei Anda Angheluță de la Asociația Negrilică din Târgu Neamț, fără de care nu am fi putut organiza patru zile de sterilizare acolo. 

De asemenea, mulțumim: Asociației Bicazul Nostru, Stației de Pompieri Bicaz și angajaților acesteia pentru amabilitatea de care au dat dovadă. Municipalităților din Pângărați și Roznov pentru că au pus la dispoziție locația și au ajutat la transportul câinilor. Sc. Ambiental Construct S.R.L. din Podoleni pentru că ne-a găzduit clinica mobila și ne-a făcut să ne simțim că acasă, dl primarului Daniel Vasile Harpa din Târgu Neamț și echipei sale pentru că ne-a pus la dispoziție locația și pentru că a fost singurul din cei 17 primari pe care i-am contactat care ne-a primit personal.” – au transmis reprezentanții Asociației Youth for Neamt

Campania a fost organizată de: Aktionsbündnis hund aufs herz – Rumänische hunde haben ein recht auf leben (Germania), Asso Mukitza (Franța), Netzwerk RumänienStreuner (Germania), Spitz & Pawtners e.V. (Germania), HamPiatraNeamț – Youth For Neamț (România), Asociația Negrilică (România), Clinică veterinară mobilă: Nomad Vet Association (România).

PUBLICITATE