Percheziții în Neamț. Polițiștii au găsit peste 22.000 de articole pirotehnice (FOTO)

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Târgu-Neamț, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Neamț, au pus în aplicare, în această dimineață, 2 mandate de percheziție domiciliară, în localitatea Pipirig, la domiciliul și societatea comercială administrată de un bărbat, bănuit de comercializarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Din cercetări a reieșit faptul că persoana în cauză, în vârstă 47 de ani, din Pipirig, nu ar fi fost autorizat să desfășoare activități de comercializare a articolelor pirotehnice.

Astfel, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 22.000 de articole pirotehnice.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, cercetările fiind continuate, în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

În perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii acționează pentru creşterea siguranţei cetăţeanului, organizând și desfășurând activităţi de prevenire şi combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice.              

Polițiștii vă reamintesc faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni), din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Multe dintre articolele pirotehnice mici pot fi considerate periculoase și pot răni. Protejați-vă copiii și discutați cu ei despre riscurile pe care le pot aduce petardele sau artificiile.

Conform legislației în vigoare, articolele pirotehnice se clasifică astfel:

Articole pirotehnice de divertisment, care la rândul lor, se subclasifică în următoarele categorii:

  1. Categoria F1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinația de locuință;
  2. Categoria F2 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut, destinate utilizării în exterior, în spații restrânse și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;
  3. Categoria F3 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă risc mediu, destinate utilizării în exterior în spații deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;
  4. Categoria F4 – articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de “ articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane.

Articole pirotehnice de scenă, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:

  1. Categoria T1 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care prezintă un risc scăzut și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;
  2. Categoria T2 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni;

Alte articole pirotehnice, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:

  1. Categoria P1 – articole pirotehnice, altele decât articole pirotehnice de divertisment și articole de scenă, care prezintă un risc scăzut;
  2. Categoria P2 – articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment și articole pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusive de către pirotehnicieni.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor)  pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decât cele de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Articolele pirotehnice din categoria P1, denumite generic „emițătoare de sunet”, se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora (pentru îndepărtarea animalelor agresive sau pentru a speria animalele sălbatice de către fermieri sau vânători) sau alte destinații tehnice, utilizarea necorespunzătoare a acestora fiind sancționată conform Legii nr. 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.