Percheziții în Neamț într-un dosar de falsificare de monede. 8 persoane duse la audieri (VIDEO)

Astăzi, 30 mai, polițiștii nemțeni, împreună cu procurorii DIICOT, au pus în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară, în județele Neamț, Iași și Galați, într-o cauză vizând activitatea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, falsificare de monede și punerea în circulaţie de valori falsificate.

Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie – februarie 2023, a fost constituit un grup infracțional organizat, având ca scop punerea în circulație de bancnotă falsificată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, în perioada ianuarie-mai 2023, ar fi fost puse în circulație aproximativ 900 de bancnote falsificate (în cupiură de 50 și 100 de euro), activitate desfășurată în patru județe.

Grupul infracțional organizat ar fi indus în eroare, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare cumpărare, mai multe persoane vătămate, reușind plasarea a peste 72.000 de euro, în bancnote contrafăcute.

Având în vedere calitatea ridicată a bancnotelor contrafăcute, acestea au fost facil acceptate de către persoanele nefamiliarizate cu acest tip de valută.

În cursul acestei zile, în urma unui flagrant delict, asupra două persoane bănuite, au fost descoperiți și ridicați 90.700 de euro falși, din cupiura de 50, 100 și 500 de euro, precum și 39.900 de lei și 5 telefoane mobile.

De asemenea, în urma perchezițiilor domiciliare la persoanele bănuite și la sediile unor societăți comerciale, au fost depistați și ridicați 15.650 de euro falși, din cupiura de 20, 50, 100 și 200 de euro, precum și 4.900 de lei și 10 telefoane mobile și diferite inscrisuri.

Astfel, față de 8 persoane bănuite se fac cercetări, iar audierile urmează a fi realizate la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamț.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Galați, B.C.C.O. Cluj, I.P.J. Neamț, I.J.J. Neamț și I.J.J. Bacău. Pe parcursul urmăririi penale, la documentarea activității infracționale au contribuit B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Bacău și S.C.C.O. Vrancea. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

PUBLICITATE