Percheziții DIICOT în Neamț. Tăieri ilegale de arbori. 5 persoane au fost reținute

La data de 17.09.2015, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț au efectuat un număr de 32 de percheziții domiciliare pe raza județelor Neamț, Bacău și Argeș în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în exploatarea ilicită a unor suprafețe mari cu vegetație forestieră și comercializarea ulterioară a masei lemnoase rezultate, fără întocmirea documentelor legale, în scopul eludării dispozițiilor legale referitoare la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Biroul Teritorial Neamț au dispus măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de inculpații Panțîr Iulian, Panțîr Adrian, Moldovan Emil, Asztaloș Peter Alexandru și Marcu Ioan pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept și abuz în serviciu, urmând să fie prezentați Tribunalului Neamț, cu propunere de arestare preventivă.

În cauză exista că suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2015 membrii grupului infracțional au procedat în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizațiilor emise de către Direcția Silvică Neamț, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat, iar ulterior au transportat masa lemnoasă rezultată fără documente de însoțire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, precum și la comercializarea materialului lemnos obținut.

Modalitatea specifică în care acționau membrii grupului infracțional era aceea de a participa în mod frecvent la licitațiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza județului Neamț și de a oferi prețuri foarte mari, scopul fiind acela de a-și asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective. Ulterior, membrii grupării procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât și la tăierea unui număr important de arbori nemarcați, prejudiciile produse fondului forestier național în această modalitate fiind considerabile.

Ulterior, persoanele cercetate procedau la transportul materialului lemnos exploatat ilicit la diverși beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoțire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinație iar alte transporturi erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoțire.

Pentru a justifica proveniența materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziționat de la persoane care au exploatat-o ilicit, membrii grupării au înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăți intermediare sau de societăți de tip fantomă.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate în cauză au fost ridicate sumele de 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline precum și importante cantități de material lemnos de proveniența ilicită.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcției Operațiuni Speciale și Departamentul de Informații și Protecție Internă.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, Galați, Suceava și Pitești precum și cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea ca pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedura penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Comunicat de presă – DIICOT 

sursa Agerpres

PUBLICITATE