Pensiile speciale pentru parlamentari și primari rămân. Nu au dispărut nicăieri

Astăzi, 17 iunie, plenul Parlamentului a votat impozitarea cu 85% a pensiilor speciale care depășesc 7000 lei, incluziv cele ale militarilor sau magistraților.

Este un lucru bun, l-am apreciat, dar pentru o informare corectă și completă, trebuie să mai spunem câteva lucruri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Parlamentarii, primarii, viceprimarii, președinții consiliilor județene și vicepreședinții acestora vor primi pensii speciale în continuare. Nimeni nu le-a tăiat astfel de pensii, ci doar au fost impozitate cele care depășesc 7000 lei. Iar prevederile prin care sunt acordate pensiile speciale au fost amânate până în 2021 de Guvernul Orban prin Ordonanță de Urgență, când o parte din ele vor intra deja în plată.

Spre exemplu, un primar care iese la pensie la 65 de ani, primește un supliment de pensie, numită pensie specială, între 1.500 și 5.200 de lei. La fel pentru președinții de consilii județene.

Dacă un parlamentar sau un primar, după mai multe mandate va primi o pensie specială de 5000 lei pe lună, la care se adaugă o pensie pentru limita de vârstă de 3000 lei, acesta va încasa 7150 lei, lunar (practic, doar acea depășire a plafonului de 7000 lei se va impozita cu 85%).

Pensia specială se adaugă pensiei pentru limita de varsta iar sursa de finantare pentru aceste pensii speciale va fi din bugetul fiecărei localități în parte. Populația trimite acasă, prin vot, un primar sau un parlamentar pentru că nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor sau al implicării, dar îi vor plăti acestuia pensia specială pentru tot restul vieții din taxele și impozitele fiecărui contribuabil.

Așadar, parlamentarii și primarii nu prea au fost ”atinși” de impozitarea cu 85%, ci militarii și magistrații. Și mai mult ca sigur, CCR va declara neconstituțională impozitarea de astăzi, liderii partidelor vor spune că au vrut dar nu s-a putut, iar totul va reveni la starea inițială.

În fotbal este o vorbă celebră: ”nu te duce după fentă!”

PUBLICITATE