Pensii Neamț: Informare despre contractele de asigurare socială

Potrivit dispozițiilor HG nr.937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, începând cu data de 01 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi în sumă de 2.080 lei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform prevederilor O.U.G. nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, începând cu data de 01.04.2018 baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, pentru asigurații în temeiul unui contract de asigurare socială, o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare social, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În consecință, începând cu data de 01 ianuarie 2019, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contract de asigurare socială încheiat în baza Legii nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, va fi de 2.080 lei.

Reamintim că asiguraţii sistemului public de pensii – în temeiul unui contract de asigurare socială, datorează integral cota de contribuţie de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă – 25% din contribuţia lunară datorată pentru un venit asigurat egal cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv suma de 520 lei.

Potrivit prevederilor art.6 alin.(2) din Legea nr.263/2010, modificată și completată prin OUG nr.103/2017, orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi/sau, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.

Potrivit dispozițiilor Legii 263/2010, contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei. El își produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.

Contractul de asigurare socială se reziliază din iniţiativa casei teritoriale de pensii, în cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de 6 luni consecutive.

La această dată sunt active 2.034 contracte de asigurare socială, din care 2.005 contracte sunt încheiate la un venit lunar asigurat mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit cu 01 ianuarie 2019, în sumă 2.080 lei.

PUBLICITATE