Pasionat de biciclete chiar și în sezonul rece? Încearcă o bicicletă cyclocross!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Concursurile de biciclete cyclocross sunt printre cele mai provocatoare activitati sportive din Europa, facand deliciul spectatorilor in sezonul rece. Acest sport se aseamana cu competitiile de viteza pe asfalt, doar ca are loc pe terenuri accidentate, iar in locul bicicletelor de sosea se folosesc biciclete cyclocross.

Competitiile de acest gen dateaza inca de la inceputul secolului trecut, cand un soldat francez a decis sa foloseasca o bicicleta in locul transportului clasic din acea vreme, calul. La cateva decenii distanta, deja se dadea startul concursurilor de gen in Europa. Primele astfel de competitii s-au tinut in sezonul rece, fapt ce demonstreaza de ce aceasta activitate off-season a fost adoptata de pasionatii de biciclete din prezent.

De exemplu, in Regatul Unit al Marii Britanii, o cursa de cyclocross presupune completarea cat mai multor ture a unui traseu de 2-3 kilometri, intr-un interval de o ora. Aceasta cursa poate avea loc atat pe asfalt, cat si pe nisip, iarba sau noroi.

Un traseu original de cyclocross presupune si transportul bicicletei de catre atletul inscris in concurs. Astfel, un traseu bine facut poate fi completat in proportie de 90% pe biciclete, restul fiind reprezentat de bariere, scari, urcari abrupte sau alte obstacole care necesita coborarea concurentului din sa. De obicei, in aceste conditii de traseu, biciclistii alearga alaturi de bicicleta lor, desi exista portiuni in care acestia sunt nevoiti sa o transporte pe umar, folosind o tehnica speciala.

Astfel, cyclocrossul reprezinta o forma inedita de antrenament, care permite celor pasionati sa se bucure de biciclete si in sezonul rece, indiferent de conditiile meteo. Circuitele de cyclocross nu au mai mult de 4 km lungime, iar tot concursul dureaza intre 45 de minute si o ora.

Pentru a depasi cu usurinta obstacolele si a deslusi traseul din punct de vedere tehnic, un ciclist trebuie sa aiba un adevarat arsenal de cunostinte la indemana. Este nevoie, de asemenea, de o bicicleta cyclocross, asemanatoare la prima vedere cu una de sosea, dar cu caracteristici ce o deosebesc de alte tipuri de biciclete. Astfel, un model cyclocross aduce mai degraba cu o mountain bike, existand asemanari la nivelul rotilor, in special la profilele acestora, dar si la setul de viteze, care este mai scazut decat la alte biciclete, pentru a o putea manevra cu succes pe teren accidentat, la viteze mici.

Oricine poate participa la un concurs de biciciclete cyclocross, insa avand in vedere prevalenta acestora pentru sezonul rece, va trebui sa tii cont de cateva lucruri inainte de a intra in competitie:

– Invata sa incaleci si sa descaleci rapid. Poate suna facil, insa iti va lua putin timp pana ce stapanesti aceasta tehnica. Alaturi de aceasta, poti face si cateva antrenamente de alergare, care te vor ajuta atunci cand trebuie sa iti cari bicicleta.

– Daca iti este cald inainte de a incepe traseul, probabil ca vei simti ca te incingi dupa prima tura. Este mai bine sa te imbraci cu mai putine articole vestimentare, purtand doar esentialul.

– Pentru temperaturi scazute, foloseste cu incredere manusi si incalzitoare pentru brate sau picioare, alaturi de stratul standard de echipament. Nu uita nici de protectiile pentru pantofi, care iti pot fi de real ajutor!

– Consuma alimentele potrivite acestui tip de eveniment. Nu exagera insa, deoarece un traseu de cyclocross poate avea multe denivelari. Cel mai bine este sa consumi cateva snack-uri care se digera rapid, inainte de concurs, cum ar fi lichidele sau gelurile nutritive.

Daca esti pasionat de biciclete si esti pe punctul de a-ti achizitiona un model cyclocross, poti apela cu incredere la Veloteca! Pe langa marcile cunoscute si serviciile de calitate, beneficiezi acum si de reduceri la majoritatea modelelor, alaturi de vouchere cu care iti poti achizitiona echipamentul sau accesoriile preferate!

PUBLICITATE