Parintele Iustin Parvu, alaturi de Petre Tutea si poetul Radu Gyr, in pericol sa dispara din memoria nationala.

„Art.5. – Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Amendamentele la lege au fost aprobate de parlamentul român în iunie acest an. Ele prevăd pedepse cu închisoarea până la trei ani pentru organizaţiile fasciste, rasiste şi xenofobe şi pentru folosirea simbolurilor cu acest caracter,precum şi pentru promovarea oamenilor vinovaţi de crime împotriva omenirii.

Aceasta lege ar putea prezenta un potential risc in Neamt in cazul duhovnicului Iustin Parvu. Una dintre controversele referitoare la Iustin Pârvu este legată de aniversările a 90, respectiv 92 de ani, când, conform unor înregistrări video postate pe YouTube, un grup de măicuțe de la Mănăstirea Petru Vodă i-au cântat starețului „Sfânta tinerețe legionară”

„Legea antilegionari nu va avea efect asupra părintelui Iustin Pârvu“, este convins Petru Bîia, primarul comunei Poiana Teiului, din Neamţ. Acesta spune că părintele era naţionalist, iar simpatiile sale legionare trebuie clar delimitate de conţinutul legii. La Poiana Teiului, comună din care face parte şi localitatea Petru Vodă, părintele Iustin este cetăţean de onoare, are un bust ridicat în curtea primăriei, iar o şcoală îi poartă numele. „Părintele Iustin nu a fost legionar, nu a activat în Mişcarea Legionară, nu a făcut crime. El era naţionalist, ceea ce e cu totul altceva. Acele episoade când i se cânta de ziua lui Sfânta tinereţe legionară nu îl pot incrimina în niciun fel. Nu mi-e teamă şi nici nu cred că va trebui să-i retragem titlul de cetăţean de onoare sau altceva de genul acesta“, mai spune primarul Bîia.

sursa  adev.ro/nsxzus

foto adevarul.ro

PUBLICITATE