Parchetul European, percheziții în județul Neamț

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca și Iași (România) a efectuat ieri, 3 august, percheziții în 17 locații, inclusiv instituții publice, în cadrul unei investigații privind o fraudă de 1,6 milioane de euro care implică fonduri europene și naționale destinate promovării ocupării forței de muncă.

Perchezițiile s-au desfășurat la domiciliile unor funcționari publici și în șase instituții publice – patru în județul Bacău și două în județul Neamț. Unsprezece persoane au fost duse la sediul EPPO din Iași pentru interogatorii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Se crede că funcționarii publici au sprijinit un grup infracțional organizat aflat în cercetare, acceptând depunerea de documente falsificate, eliberând documente falsificate și coordonând pregătirea formală a cererilor, în scopul justificării plăților din fondurile UE. Percheziții au mai fost efectuate mai devreme în acest an, pe 15 februarie 2023.

Potrivit anchetei, grupul infracțional organizat a înființat șapte companii fictive, în scopul obținerii frauduloase a subvențiilor europene și naționale, destinate ajutării șomerilor să-și îmbunătățească abilitățile și perspectivele de angajare. Suspecții ar fi angajat 197 de persoane în mod fals, fraudând astfel bugetele UE și naționale cu un total de 1,67 milioane de euro (85% din bugetul Uniunii Europene și 15% din bugetul național al României).

Perchezițiile în desfășurare mobilizează zeci de polițiști din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, precum și din Brigada de Operațiuni Speciale și Jandarmeria Română – Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău.

Toate persoanele implicate sunt considerate nevinovate până la probarea vinovăției în fața instanțelor române competente.

EPPO este biroul de urmărire penală publică independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

PUBLICITATE