Orban schimbă garnitura: Cozmanciuc și Țapu în pericol să nu mai fie pe liste la parlamentare

Scorul mic la alegerile locale în unele filiale nu a fost singurul reproș al președintelui PNL în ședința cu scântei de astăzi din Modrogan. 

Ludovic Orban le-a reamintit liderilor județeni că nu sunt veșnici: “Puneți tineri pe liste, oameni fresh, fețe noi.  Noi nu suntem veșnici, trebuie sa ne gândim la viitorul partidului”, a afirmat Orban, care l-a dat exemplu pe Andrei Carabelea, tânărul și proaspătul primar de la Piatra Neamț, care a obținut 26,25% dintre voturile valabil exprimate, urmat de principalul contracandidat cu 21,98%.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Credem că declarația lui Orban a întunecat orizonturile pentru doi parlamentari PNL de Neamț, deputatul Mugurel Corneliu Cozmanciuc și senatorul Eugen Țapu-Nazare.

Mugurel Cozmanciuc este marele pierzător al alegerilor locale, oferindu-i posibilitatea lui Ionel Arsene să mai conducă 4 ani județul Neamț.

Cu scorul de 33% luat la Neamț, Cozmanciuc a fost la o distanță de doar 5% de a părăsi șefia filialei, Orban recomandând ca toți cei care au luat sub 27% la alegerile locale să facă un pas în spate.

Practic, faptul că Mugurel Cozmanciuc rămâne sau nu președinte al filialei Neamț, depinde de cât de mult își dorește Laurențiu Leoreanu să o preia. E posibil să dorească lucrul ăsta și să și reușească, sau îl poate lăsa pe Mugurel să deconteze un rezultat slab la alegerile din iarnă.

Cât îl privește pe senatorul Țapu-Nazare, acesta poate spera să fie pe listă la ”locurile cu taxă”. Deși, din moment ce partidul se află la guvernare de un an, ”taxa” nu mai reprezintă o opțiune. Orban își dorește pe listă oameni care să aducă voturi și care să dea partidului un scor foarte bun, iar senatorul Țapu se află, în sondajele interne, pe ultimele locuri.

Deputatul Cozmanciuc face politică de mai bine de 20 de ani, a obținut diverse sinecuri pe vremea când era la Iași, sub aripa protectoare a lui Relu Fenechiu.

A fost numit politic la conducerea mai multor societăți aparținând statului, una din numiri terminându-se cu un dosar la DNA. A mai fost consilier local și județean, apoi Secretar de Stat, deputat de Iași și deputat de Neamț. Practic, politician de meserie, acum își dorește cel de-al treilea mandat de deputat.

Eugen Țapu-Nazare a fost un alt fericit al sorții, fiind consilier județean, subprefect, Secretar de Stat și senator de două ori. Acum speră la încă un mandat în Parlament. Al treilea.

Din acest motiv putem considera pe bună dreptate că celor doi li se potrivește sintagma de ”dinozauri politici”.

Vezi si: Piatra-Neamț: Scenă penibilă la prima conferință de presă a primarului Carabelea (VIDEO)

Discuția în jurul tinerilor pe listele partidului nu este nouă. Ludovic Orban a susținut și în alte întâlniri cu șefii de filiale că este important ca tinerii să fie atrași spre politică, încurajați și susținuți să facă pasul către funcții de răspundere.

De altfel, acesta este și trendul impus de electorat, care a preferat anul acesta să voteze fețe noi, iar fiefuri care păreau sigure pentru PNL, ca Timișoara, au fost pierdute pe mâna celor care nu au simțit necesitatea schimbării, scriu cei de la stiriesurse.ro.

Una dintre explicațiile scorului mic la București poate fi, de asemenea, votul masiv al tinerilor care a mers către USR, în detrimentul PNL.

Rămâne de văzut dacă PNL și-a învățat lecția și va face marea schimbare a listelor la parlamentare sau vom vedea aceleași nume înrădăcinate de ani de zile în fotoliile Senatului și ale Camerei Deputaților.

PUBLICITATE