Oportunități pentru dezvoltarea culturii de cânepă în Regiunea Nord-Est

Reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord Est au participat, in perioada 07-09 iunie 2017, la cea de-a 14-a conferinta a Asociatiei Europene a Industriei Canepii (EIHA) care s-a desfasurat la Koln in Germania. Din delegatia regionala, au facut parte si reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Producatorilor de Canepa, ai Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Secuieni Neamt, precum si fermieri din regiune interesati de reintroducerea acestei noi culturi in zona noastra. Cei 350 de participanti la aceasta conferinta au venit din Germania, Olanda, Franta, Belgia, Polonia, Canada, India, Thailanda, Romania, etc .

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Prima parte a constat intr-un panel de prezentari care au trecut in revista evolutia culturilor de canepa in lume si in Europa in ultimii 10 ani, evolutia procesarii tulpinilor si semintelor precum si aparitia de noi produse fabricate din canepa. Au fost prezentate noi metode de utilizare a canepii pentru diferite industrii (de la cea auto si pana la cea de constructii), noi produse din canepa precum si noi echipamente si metode de utilizare a diverselor parti din canepa.

A doua parte a conferintei s-a desfasurat sub forma unor intalniri B to B intre diversii actori din industria canepii. Astfel, delegatia regionala s-a intalnit cu producatori de utilaje pentru industria canepii, procesatori de seminte, procesatori de tulpini si procesatori de frunze si flori.  De asemenea, au existat intalniri si cu cercetatori de la institutele din Germania, Italia sau Polonia.

Delegatia Regiunii Nord-Est a finalizat strategia de dezvoltare a acestui sector.
Astfel, cooperativa, care va fi constituita din fermierii care cultiva canepa, va investi in trei fabrici de procesare : prima va fi destinata procesarii semintelor si extragerii uleiurilor precum si a proteinei pentru animale (urmand ca intr-o etapa ulterioara sa se dezvolte pe aceasta directie si fabricile de suplimente alimentare, precum si cea de furaje pentru animale), cea de-a doua va fi focusata pe extragerea fibrei si prelucrarea primara a acesteia (ulterior, se va incerca o utilizare a fibrei in directia procesarii firelor de canepa pentru industria textila), iar cea de-a treia fabrica va utiliza frunzele si florile in scopul extragerii de Cannabidiol (utilizat cu succes in industria farmaceutica).

Au existat, de asemenea, intalniri cu potentiali investitori interesati din Australia, Italia si Olanda, in scopul infiintarii unor fabrici de procesare in zona. S-au stabilit intalniri ulterioare in Romania sau in strainatate pentru continuarea discutiilor incepute.

Intrucat, industria canepii are o evolutie foarte rapida (suprafetele cultivate in Europa au crescut de 4 ori din 2013) reintroducerea acestei culturi in Regiunea Nord-Est a Romaniei (unde traditional se cultiva canepa) reprezinta o prioritate si un interes major pentru Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est.

PUBLICITATE