Operațiune de salvare în Masivul Ceahlău. Reacția salvamontiștilor

Echipa Salvamont Neamț a intervenit ieri seară în zona Cascadei Duruitoarea din Masivul Ceahlău pentru a salva un grup de cinci persoane. Unul dintre membrii grupului era în stare de epuizare și prezenta un traumatism la membrul inferior.

Intervenția de extragere a celor cinci persoane blocate în zona Jgheabului lui Trifan a durat cinci ore de la momentul alarmării și s-a încheiat după ora 01:00 noaptea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Turiștii din Bacău au fost găsiți într-o stare avansată de epuizare, fiind dezorientați și lipsiți de apă, alimente și lumină.

Aceștia porniseră târziu spre zona înaltă a masivului, fără echipament adecvat și au ales un traseu care depășea capacitățile lor fizice.

Unul dintre membrii grupului s-a accidentat ușor în timpul coborârii, ceea ce a complicat și mai mult situația.

„Au plecat târziu spre zona înaltă, fără o echipare corespunzătoare și abordând un traseu peste capacitățile lor fizice. La coborâre, unul dintre grup s-a accidentat ușor și a început calvarul. Orele au trecut rapid și au intrat în nopți pe un traseu pe care și în condiții de lumină i-ar fi pus probleme în situația lor.” – au transmis salvamontiștii

Din fericire, condițiile meteo favorabile și eforturile susținute ale echipei de intervenție au evitat o tragedie montană. Salvatorii au reușit să îi aducă în siguranță pe turiști în baza muntelui, acordându-le îngrijiri medicale.

Echipa Salvamont Neamț a atras atenția asupra pericolelor la care sunt expuși turiștii neexperimentați sau neechipați corespunzător în zonele montane și a îndemnat la responsabilitate și respectarea indicațiilor specialiștilor în astfel de situații.

„Intervențiile echipelor de salvare și rata operațiunilor derulate de noi au crescut îngrijorător.

Deși ne-am propus prin acțiunile de prevenire, educație în rândul tinerilor, cu suportul media local și național, din păcate, „Luna responsabilității pe munte” va fi și anul acesta un eșec al societății și al turismului montan.

În speranța că măcar unii dintre Dvs. vor binevoi să ia în considerație sfaturile noastre, bazate pe experiența a zeci de ani de activitate în munte și sute de operațiuni de salvare derulate în toate condițiile posibile, vă rugăm:

  • Să vă alegeți traseul în funcție de condiția fizică
  • Să vă echipați corespunzător obiectivului propus și prognozei meteo
  • Să aveți în rucsac surse de lumină altele decât cele ale telefoanelor mobile, total improprii unei drumeții montane (timp limitat de folosire, penetrare mică și difuză a zonelor cu pericol de cădere în gol)” – au mai transmis reprezentanții Salvamont Neamț
PUBLICITATE