Operațiune de salvare de 10 ore pentru un bărbat din Neamț, rămas izolat într-o zonă stâncoasă

O operațiune de salvare a unui bărbat de 43 de ani, din județul Neamț, a durat 10 ore (de la ora 22:00 până astăzi la ora 8:00). Intervenția este considerată de mare risc și derulată într-o zonă și în condiții deosebit de dificile, informează Salvamont Neamț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Aseara in jurul orei 22:00 dispeceratul SSN a fost anuntat atat prin „112” cat si de catre Dispeceratul National Salvamont ca o persoana era data disparuta de catre apartinatori si ca aceasta se ratacise de grup in zona Curmaturii la Scaune – Curmatura Stanilelor Mari – Masivul Ceahlau. 

Am intervenit cu o echipa operativa care a plecat din Baza Durau, unitatea canina speciala de cautare si cu o echipa plecata simultan din Baza Salvamont Dochia. In jurul orei 23.50 salvatorul montan Razvan Andries, aflat in peretele Curmaturii Stanilelor, repereaza acustic victima undeva in peretii de deasupra canionului Cheia Mare/Piatra Sura intre Culcusul Caprioarelor si Vf. Pietrei Sure.

Efectuaza traverseul canionului si in jurul orei 01:00 prima echipa de interventie ajunge in partea expusa a Vf. Pietrei Sure unde gaseste victima fara afectiuni medicale.

Barbatul de 43 de ani din Judetul Neamt se ratacise de grup in cursul dupa amiezii in timp ce cobora de la Cabana Dochia pe un traseu nemarcat si dupa escaladarea mai multor valcele inclinate si brane stancoase ce nu mai puteau fi coborate, fara echipament special, ramasese blocat in noapte deasupra unor pereti de aproape 200m, impreuna cu cainele sau.

In scurt timp echipa de salvare avea sa realizeze ca extragerea celor doi din acea zona necesita echipa de suport si echipament suplimentar .

La ora 03:30 echipa suport cu echipament special de iluminat, corzi de 200 m lungime si mult echipament tehnic dar si medical facea jonctiunea cu prima echipa de interventie iar a treia echipa intra direct prin canion escaladand cascadele pentru a suplimenta si asista coborarea. Au urmat lansari tehnice ale salvatorilor, ale victimelor, rapelurile de evacuare ale celor care asigurau asistenta atelierelor de sigurare.

Cand toate cele trei echipe s-au regrupat in fundul canionului era deja dimineata. O dimineata frumoasa ca sufletul unor oameni care si-au depasit limitele cu profesionalismul si daruirea de care au dat dovada de atatea ori.

Operatiunea de salvare s-a terminat in jurul orei 08:00. – notează Salvamont Neamț

Vezi și Salvamont Neamț, intervenții pe Ceahlău. Un bărbat a supraviețuit miraculos după o cădere de la 16 metri

PUBLICITATE