OPC Neamț, controale la „rușii” din piețe (FOTO)

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, în legătură cu existența la comercializare a unor produse alimentare de proveniență Ucraina, fără traducerea în limba română a informațiilor de pe etichete,  fapt ce ar putea induce în eroare consumatorii  și a-i determina sa achiziționeze produsele ca fiind „de post”, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț a desfășurat acțiuni de verificare a modului de respectare a prevederilor legale din domeniu în piețele din orașul Piatra Neamț și din municipiul Roman.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Comisarii CJPC Neamț au identificat, la data și ora controlului, prezența la comercializare a produsului de proveniență Ucraina – Pârjoale CUTHI  (42 kg în valoare de 625 lei) – care nu prezentau etichetare în limba română (contrar prevederilor art. 20.5 din cadrul Ordonanței de Guvern nr.21/1992), iar comercianții nu au putut pune la dispoziția comisarilor documente care să dovedească proveniența acestora (contrar prevederilor art. 4.3 din Ordonanța de Guvern nr. 21/1992).

De asemenea au fost identificate și alte produse de proveniență Ucraina (Scrumbie marinată VOMOND, conserve de pește, conserve de ciuperci, fursecuri, marmeladă, fructe uscate, icre, bomboane vrac, hrișcă) cu deficiențe de etichetare (355 kg produse în valoare de 6857,0 lei)

Acțiunea de control a fost extinsă și asupra altor produse expuse la vanzare.

S-a constatat prezența la comercializare a unor produse indigene în cantitate de 14,5 kg și în valoare de 642,5 lei (picioare porc afumate, slănină porc afumată, untură porc, macrou afumat) în afara termenului de valabilitate prevăzut de producător (contrar prevederilor art. 5.1 din Ordonanța de Guvern nr. 21/1992). Datele limită de consum menționate pe produsele identificate erau – 06.04.2021, 30.03.2021, 20.03.2021.

Echipele de control au luat decizia de sancționare a operatorilor economici, aplicând 3 avertismente și 2 amenzi contravenționale în valoare totală de 15.000 lei și a dispus ca măsură complementară oprirea definitivă de la comercializare a produselor cu abateri.

Comunicăm consumatorilor că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor supraveghează permanent piaţa şi se asigură de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor.

Sfaturi pentru consumatori

– să verifice ambalajul și eticheta produsului;

 -să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice informație inscrisă, astfel încât achiziția produsului să se facă în conformitate cu așteptările, – toate informațiile trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română;

– să verifice existența listei de ingrediente pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate; de altfel, în cazul produselor alimentare, este obligatoriu de prezentat informații privind ingredientele cu efect alergen

-să solicite bonul de cumpărare și să îl pastreze. Orice reclamație legată de un produs sau serviciu trebuie însoțită de dovada achiziționării acestuia

– pentru produsele alimentare comercializate vrac, să verifice dacă este menționat prețul pe unitatea de măsură (lei/kg sau lei/litru)

– să achiziționeze produse doar din locuri autorizate  în care operatorii economici asigură condițiile prevăzute delege privind modul de transport, depozitare și manipulare a produselor comercializate astfel încat acestea să nu fie supuse unor diferențe termice care ar putea conduce la alterarea lor 

PUBLICITATE