OMS recomandă renunţarea la certificatul verde pentru călătorii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că interdicţiile generale de călătorie şi obligativitatea vaccinării pentru cei care trec frontierele nu au eficienţă în „suprimarea propagării internaţionale” a virusului.

Restricţiile de călătorie şi certificatul verde trebuie eliminate, deoarece sunt măsuri care nu şi-au dovedit eficienţa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

După doi ani de pandemie, OMS anunţă că aceste măsuri duc la crize economice şi la un stres nejustificat.

De data aceasta, cei de la OMS recomandă într-un mesaj, ca acest certificat verde, dovada vaccinării, să nu mai fie o obligativitate cerută de ale ţări membre UE sau din afara UE, pentru că provoacă un stres social.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă „ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state”.

Măsurile legate de călătorii (măşti, testare, izolare/carantină, vaccinare) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor şi trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc, mai spun cei de la OMS.

În plus, OMS mai spune că sunt ţări care nu au avut până acum acces la vaccin aşa cum au avut, de pildă, alte state care au avut chiar şi mai multe tipuri de ser.

Inclusiv în ţara noastră este o discuţie pe aceasta temă, dacă acest certificat să fie obligatoriu la mall sau la ieşirea din vamă.

PUBLICITATE
SURSĂAntena3.ro