Oficial! Școlile vor fi închise de miercuri, 11 martie

Școlile din toată țara se închid de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie. Măsura este valabilă în învățământul preuniversitar.

Decizia vine în urma unei ședințe a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Vrem să vedem și evoluția bolii – număr de cazuri, iar grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea la școală.”- a transmis premierul Orban.

Măsurile adoptate:

  • suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitare (grădinițe, școli, licee, postliceale, inclusiv cele private) începând cu data de 11 martie până pe 22 martie, cu posibilitate de prelungire.
  • suspendarea transportului rutier de persoane pentru cursele de transport din și spre Italia, de miercuri, 11 martie și până pe 31 martie. Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica românilor că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României. „Nu se pot închide frontierele terestre, pentru că legal nu putem interzice intrarea în țară a unui cetățean. Nu se închid granițele. Transportul cu autocarul sau autobuzul pe servicii de tranzit acum sunt 66 de linii operate de 91 de operatori pe ruta România- Italia. Sunt 290 de trasee. În această hotărâre facem referire la serviciile regulate efectuate de operatori de transport spre și dinspre Italia” – a spus Orban
  • românii care se vor îmbarca din Italia spre România vor intra în carantină pe teritoriul țării noastre
  • suspendarea stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale
  • magazinele, marketurile și supermarketurile sunt obligate să ia măsuri de dezinfecție frecventă și să ia măsuri ca să evite aglomerarea de persoane în special la casele de marcat. Măsura se adoptă în 48 de ore
  • sunt permise adunări cu sub 200 de participanți fără avizul DSP

Știre în curs de actualizare…

Alte măsuri / restricții în România:

Începând de astăzi, de la ora 12:00, au intrat în vigoare deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus. Astfel, au fost sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. Deciziile sunt valabile până la data de 31 martie, cu posibilitate de prelungire.

De asemenea, începând de duminică, 8 martie, se impun următoarele restricții:

  • Sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.
  • Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la direcțiile locale de sănătate publică. Această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.
  • În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
  • Până la 31 martie, aparținătorii pacienților nu pot face vizite în spitale.

Cazurile de infectare cu coronavirus, confirmate în România:

  1. Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România pe data de 26 februarie. Este vorba de un tânăr în vârstă de 25 de ani din Gorj, care a intrat în contact cu un italian bolnav

  2. Pe 28 februarie, o femeie de 38 de ani din Timișoara, care călătorise recent în Italia

  3. Tot pe 28 februarie, un bărbat de 45 de ani, din Maramureș, tot după o călătorie în Italia

  4. pe 3 martie, un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Timișoara, care a călători în același avion cu femeia din Timișoara diagnosticată pe 28 februarie

  5. Pe 4 martie, un adolescent în vârstă de 16 ani, nepotul bărbatului de 47 de ani diagnosticat pe 3 martie cu infecție cu coronavirus.

  6. Tot pe 4 martie, un bărbat în vârstă de 71 de ani, din Suceava, care s-a întors din Lombardia, Italia, în data de 28 februarie.

  7. O fată de 16 ani, colegă de clasă a tânărului de 16 ani din Timișoara.

  8. A fost confirmat pe 6 martie la un bărbat de 51 ani din Olt Acesta s-a întors recent din Italia și a călătorit în același autocar cu bărbatul de 71 de ani din Suceava.

  9. Tot pe 6 martie a fost confirmat la un bărbat din Hunedoara care a revenit în țară, din Bergamo, pe 26 februarie

  10. O adolescentă de 15 ani din Timișoara, confirmată pe 7 martie, colegă de clasă cu tinerii de 16 ani tot din Timișoara.

  11. Tot pe 7 martie, o fată de 16 ani, din Hunedoara. a călătorit în același avion în imediata proximitate a bărbatului de 40 de ani din Hunedoara.

  12. Primul caz de infectare cu coronavirus, confirmat în București tot pe 7 martie. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 49 ani, care s-a întors din Italia (Roma) pe 27 februarie.

  13. Un bărbat în vârstă de 72 ani din Galați, care a venit din Lombardia pe 29 februarie.

  14. O femeie de 42 de ani din București, caz confirmat în 8 martie. A intrat în contact cu bărbatul de 49 de ani din București confirmat pozitiv în 7 martie.

  15. O femeie de 70 de ani din Mureș, caz confirmat în 8 martie.

  16. Pe 9 martie, autorităţile române au anunţat al 16-lea caz de coronavirus, o femeie de 73 de ani, din județul Buzău

  17. Un bărbat de 60 de ani din București, caz confirmat în 9 martie

PUBLICITATE