Oficial! S-a modificat vacanța de iarnă pentru elevi! Cum arată noua structură a anului școlar 2021-2022

În Monitorul Oficial a fost publicat vineri seara ordinul ministrului educației privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Principala modificare îi vizează pe elevii din ciclul gimnazial și cel liceal. Aceștia vor reveni la școală, după vacanța de iarnă, în data de 3 ianuarie, în loc de 10 ianuarie, cum era planificat inițial.

Modificarea nu se aplică elevilor din clasele primare. În săptămâna 3-10 ianuarie ar trebui recuperată una dintre cele două săptămâni de vacanță din perioada 25 octombrie – 8 noiembrie, vacanță impusă de situația epidemiologică.

O altă modificare vizează împărțirea anului școlar pe semestre. În forma inițială, primul semestru trebuia să se termine odată cu vacanța de iarnă.

Potrivit noului ordin de ministru, semestrul II urmează să înceapă abia pe 17 ianuarie.

Cu alte cuvinte, semestrul I se prelungește cu o săptămână pentru elevii din ciclul primar și cu două săptămâni pentru elevii de gimnaziu și de liceu (3-17 ianuarie).

Când au elevii vacanță

  • Vacanță „forțată” pentru toți elevii: învățământ preșcolar și primar: 25 octombrie – 5 noiembrie 2021;
  • Vacanța de iarnă:
  • – pentru preșcolari și elevii din ciclul primar: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022;
  • – pentru elevii de gimnaziu, liceu, postliceală: 23 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022
  • Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022;
  • Vacanța de vară: 11 iunie 2022 – până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023.

Când intră elevii în vacanța de Crăciun

Semestrul întâi se va finaliza pe data de 22 decembrie, astfel că 23 decembrie este prima zi a vacanței de iarnă. Vacanța de Crăciun era programată să fie și vacanța intersemestrială, însă după decalarea semestrului al doilea, acest lucru nu mai este valabil.

Vacanța de Sărbători se încheie pe 9 ianuarie pentru copii de grădiniță și clase primare și pe 2 ianuarie pentru elevii de gimnaziu și liceu.

Când se ia vacanța de Paște

Vacanța de primăvară include și perioada de Paște și sărbătoarea „Ziua muncii” – 1 mai.

Paștele ortodox pică în 2022 pe 24 aprilie, iar cel catolic pe 17 aprilie. Ambele sărbători sunt cuprinse în intervalul de vacanță de primăvară – 15 aprilie – 1 mai.

Ce se întâmplă cu „Școala Altfel”

Programul „Școala Altfel” era programat în perioada 8 – 14 aprilie, însă această săptămâna va fi transformată în săptămână de școală normală, pentru a se recupera cursurile din prima săptămână de semestrul 2 la care se renunță, în vederea recuperării zilelor din vacanța forțată.
În săptămâna Școala Altfel urmau să se organizeze și olimpiadele școlare.

Când termină școala elevii din clasele terminale

  • Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
  • Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

PUBLICITATE
SURSĂHotnews.ro