Oficial! Premierul Cîțu a anunțat care sunt măsurile de relaxare de sâmbătă, 15 mai

Guvernul s-a reunit, în această seară, în ședință pentru a emite Hotărârea de Guvern care include măsurile de relaxare ce vor intra în vigoare de sâmbătă, 15 mai.

Potrivit premierului Florin Cîțu, principalele măsuri de relaxare sunt ridicarea carantinei de noapte și eliminarea obligativității măștii în aer liber (cu unele excepții).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Principalele declarații ale premierului Florin Cîțu:

  • Prin Proiectul de Hotărâre se propun o serie de măsuri începând cu data de 15 mai 2021
  • Se elimină restricțiile privind portul măștii în spațiile publice neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
  • Se elimină restricțiile de circulație pe timpul nopții a persoanelor.
  • Se elimină restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21:00
  • Se stabilește programul pentru cafenele, baruri, restaurante și terase în intervalul orar 5:00 – 24:00
  • Se crează posibilitatea ca în spațiile deschise, competițiile sportive să se poată desfășura cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea va fi permisă doar persoanelor vaccinate (pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare), persoanelor cu test Covid negativ (nu mai vechi de 72 de ore pentru PCR sau 24 de ore pentru antigen rapid)
  • Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții mașinii sunt membrii aceeleiși familii sau reprezintă grupuri de maxim 4 persoane.
    Organizarea în aer liber a evenimentelor sunt permise numai cu participarea a maxim 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de 2 m.p. pentru fiecare persoană, precum și purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate (pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare), persoanelor cu test Covid negativ (nu mai vechi de 72 de ore pentru PCR sau 24 de ore pentru antigen rapid)
  • Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshopuri, cu un număr de participanți de maxim 50 de persoane în interior și maxim 200 de persoane în exterior (cu asigurarea unei suprafețe de 2 m.p. pentru fiecare persoană), dacă incidența este mai mică sau egală cu 3/mie
  • Se permite activitatea cu public în domeniul sălilor de sport și fitness fără a depăși 50% din capacitatea spațiului în localitățile cu incidență sub 3 la mie, cu asigurarea unei suprafețe de 7 m.p. pentru fiecare persoană.

De la 1 iunie, premierul Cîțu a anunțat că vor urma alte măsuri de relaxare.

DOCUMENTUL CU TOATE MĂSURILE – AICI

Hotarare_CNSU_nr._29_din_14.05.2021

PUBLICITATE