Oficial: Guvernul României a decis ca ziua de 2 iunie 2017 să fie zi liberă

Bugetarii vor avea o minivacanţă de cinci zile între 1 şi 5 iunie după ce Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi (18 mai), o Hotărâre potrivit căreia şi ziua de 2 iunie să fie liberă. De ea se vor putea bucura atât elevii, cât şi bugetarii şi angajaţii din mediul privat întrucât o parte din zilele luate în calcul sunt sărbători legale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Executivul a luat decizia de a da liber bugetarilor pe 2 iunie pentru a se face o „punte” între mai multe zile libere nelucrătoare declarate prin lege.

Astfel, ziua de 1 iunie este declarată sărbatoare legală. Urmează 2 iunie, iar 3 şi 4 iunie sunt sâmbătă şi duminică. Ziua de 5 iunie, luni, este tot o sărbătoare legală nelucrătoare – cea de-a doua zi de Rusalii.

Vineri, 2 iunie 2017, a fost stabilită zi liberă pentru salariații din sectorul public, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern.
         Ziua liberă va fi recuperată în 10 iunie 2017 sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 16 iunie 2017.
         Prin stabilirea zilei de 2 iunie ca fiind nelucrătoare, se face “punte” între 1 iunie, declarată nelucrătoare, și zilele de sâmbătă, duminică și luni, a doua zi de  Rusalii, sărbătoare legală.
         2 iunie 2017 nu este considerată zi nelucrătoare pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 2 iunie 2017. – conform gov.ro

Parlamentul a decis anul trecut, în octombrie, ca 1 iunie, Ziua Copilului, să fie nelucrătoare. Propunerea legislativă viza îmbunătățirea relaţiei dintre copiii şi părinţii din România dar şi pentru a-i determina pe părinţi să petreacă timp de calitate împreună cu cei mici.
Sărbătoarea Rusaliilor este una deosebit de importantă pentru creștini, prăznuită întotdeauna la 50 de zile după Paște. Dată fiind importanța acestei sărbători, legiuitorul a stabilit ca, începând din 2008, prima și a doua zi de Rusalii să fie zile libere pentru angajați, prevederea fiind inclusă în Codul Muncii.

Ce zile libere au mai rămas în 2017:
15 august (marţi) – Adormirea Maicii Domnului,
30 noiembrie (joi) – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României,
1 decembrie (vineri) – Ziua Naţională a României,
25 decembrie (luni) şi 26 decembrie (marţi) – prima şi a doua zi de Crăciun.

PUBLICITATE